Beblavý chcel novinárov zaradiť do kategórie chránených osôb. Poslanci to odmietli

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Novelou Trestného zákona chceli zaradiť novinárov do kategórie chránených osôb.

    “Aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie,” uviedli s tým, že novinári sú v súčasnosti ohrození a potrebujú ochranu.

    Zmena zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR mala zabezpečiť dotáciu na investigatívnu žurnalistiku v sume milión eur ročne.

    Novelou zákonov o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) a Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR) zas mienili zaviesť povinnosť verejnoprávnych médií zabezpečiť tvorbu investigatívnej žurnalistiky.

    “K tejto povinnosti sa pridáva aj adekvátne finančné krytie, a to najmenej jedno percento z rozpočtovaných výdavkov RTVS a dve percentá z rozpočtovaných výdavkov TASR,” uvádzali v návrhu.

    Poslanci sa neúspešne pokúšali zmeniť aj Civilný sporový poriadok.

    Novelou chceli znemožniť neodôvodnené žaloby na novinárov, ich zamestnávateľov a investigatívne mimovládne organizácie cez tzv. osobitnú podmienku konania, kde súd najprv preskúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná.

    Novelizáciou zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve zas chceli poslanci posilniť povinnosť orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov.

    - Reklama -