Je to blbé, ale dá sa s tým žiť, povedal český vojak po rozsudku. Bol na strane proruských povstalcov na Ukrajine

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Eštu je bývalým príslušníkom výsadkového práporu. Vinu odmietol s tým, že sa len fotografoval.

    Eštu sa pridal k proruským povstalcom – Republikánskej garde samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) – počas svojej dovolenky v tejto oblasti koncom apríla a začiatkom mája 2015.

    Na Facebooku zverejnil svoje fotografie, na ktorých je zachytený v uniforme gardy. Podľa miestnych médií pomáhal strážiť zbrane tejto skupiny.

    Predseda senátu Jan Šlosar v piatok pri vyhlasovaní rozsudku povedal:

    “Bolo dokázané, že odsúdený sa so zbraňou v ruke zúčastňoval na stráži v zákopoch, na stráži na tržnici, vykonával aj údržbu zbraní, ale nebola mu dokázaná účasť na priamych bojových akciách. Jeho činnosť bola veľmi okrajová.”

    Podľa predsedu senátu bola mužova motivácia iná než u skutočných teroristov. Odsúdený aj sám v marci na úvod hlavného pojednávania vyhlásil, že “chcel zažiť dobrodružstvo”, dodal sudca.

    Súd preto prekvalifikoval skutok na účasť v zločineckej organizovanej skupine a za to je sadzba tri až 12 rokov väzenia.

    Súd dal čiastočne za pravdu obhajobe. Tá využila aj posudky psychiatrov, ktorí označili obžalovaného za nevyzretú, egocentrickú, sebeckú osobnosť trpiacu menejcennosťou.

    Eštu bol pri odchode zo súdnej siene zdrvený a vyhlásil, že dúfal v oslobodzujúci verdikt. “Je to blbé, ale dá sa s tým žiť,” povedal.

    Rozsudok znamená aj jeho koniec v armáde, pritom uniforma bola pre muža zmyslom života, napísal portál Novinky.cz

    Česká vláda odsúdila inváziu Ruska na Krymský polostrov, ale český prezident Miloš Zeman je prorusky orientovaný a opakovane vyzýva Európsku úniu, aby zrušila sankcie uvalené na Moskvu za anektovanie Krymu, píše v správe o prípade tlačová agentúra AFP.

          Česká armáda sa ku kauze nevyjadrila.

    - Reklama -