Ukrajina: Nový prezident Zelenskyj vyzval na konanie predčasných volieb

    0
    Ľudia stoja pred parlamentom v Kyjeve počas inaugurácie nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v pondelok 20. mája 2019. (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AP bolo rozpustenie Verchovnej rady jedným z predvolebných sľubov Zelenského, ktorý ju nazýval skupinou ľudí zaujímajúcich sa iba o vlastné obohacovanie sa.

    Zelenskyj vyzval poslancov, aby využili dva mesiace do predčasných volieb na schválenie zákona, ktorý by im odňal imunitu pred trestným stíhaním.

    V inauguračnej reči tiež uviedol, že jeho prvou úlohou bude ukončenie konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami na východe krajiny. “Našou prvou úlohou je prímerie v Donbase,” vyhlásil Zelenskyj.

    Konflikt si doteraz vyžiadal približne 13.000 ľudských životov.

    Štyridsaťjedenročný Zelenskyj, ktorý sa stal najmladším ukrajinským postsovietskym prezidentom, počas slávnostnej ceremónie v parlamente prisľúbil, že bude chrániť “zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny”.

    Podľa agentúry Reuters povedal, že k dialógu s Ruskom môže dôjsť až po vrátení ukrajinského územia a vojnových zajatcov.

    Zelenskyj tiež požiadal parlament, aby prijal zákon proti nelegálnemu obohacovaniu sa a aby podporil jeho návrh na odvolanie ministra obrany, šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho prokurátora.

    Títo všetci sú spojencami bývalého prezidenta Petra Porošenka, pripomína AP.

    Nový prezident zakončil svoju reč v parlamente odkazom na svoju predchádzajúcu kariéru komika. “Celý svoj život som sa snažil Ukrajincov rozosmiať,” uviedol s úsmevom.

    “V nadchádzajúcich piatich rokoch urobím všetko preto, aby Ukrajinci neplakali”. Zelenskyj neprišiel na ceremóniu v tradičnej automobilovej kolóne, ale pešo cez park plný ľudí.

    Sprevádzali ho štyria ochrankári, pričom si podal ruku s niektorými okolostojacimi a s jedným z nich si urobil aj selfie.

    AP pripomína, že prezidentského úradu sa ujal populárny komik bez predchádzajúcich politických skúseností, ktorý v priamych voľbách jasne porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka.

    Špekulácie o Zelenského prípadnej kandidatúre sa objavili pred niekoľkými rokmi, keď hral ukrajinského prezidenta v televíznom seriáli.

    Zelenskyj podľa agentúry AFP počas predvolebnej kampane Ukrajincom sľuboval, že v krajine zlikviduje korupciu a skončí vojnový konflikt s proruskými separatistami v Donbase.

    Porošenka pritom obviňoval, že neurobil nič pre zlepšenie životných podmienok a  potlačenie chudoby na Ukrajine.

    - Reklama -