Exekúcia voči SPP za 30 miliónov eur bola zastavená

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Tento pokus cyperskej schránky dostať sa za každú cenu a nezákonným spôsobom ku majetku SPP a Slovenskej republiky bol podľa Šebestu neúspešný. Vzhľadom na stav súdneho sporu s cyperskou schránkovou spoločnosťou totiž podľa neho nebolo možné v zmysle zákona vôbec exekúciu voči SPP začať. 

    Uviedol, že SPP bezprostredne po doručení upovedomenia o začatí exekúcie podnikol všetky kroky na ochranu svojich práv. Podal návrh na zastavenie exekúcie a súčasne podal podnety na preskúmanie zákonnosti postupu relevantných subjektov v tomto exekučnom konaní vrátane podania podnetu na Slovenskú advokátsku komoru, aby preskúmala postup právneho zástupcu cyperskej schránkovej spoločnosti Róberta Lenčéša, ktorý návrh na výkon exekúciu podal. SPP vo veci podal tiež trestné oznámenie.

    Šebesta 16. mája informoval, že cyperská schránková spoločnosť Stroden Management Limited pokračuje v nezákonných pokusoch o získanie 30 miliónov eur od spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel. SPP bolo 15. mája 2019 doručené upovedomenie o začatí exekúcie a následne zablokované finančné prostriedky na bankovom účte, napriek tomu, že je to vyslovene a v príkrom rozpore so zákonom.

    Šebesta tiež pripomenul, že Najvyšší súd SR síce v novembri 2018 svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, avšak toto rozhodnutie nie je vykonateľné. SPP totiž v zákonnej lehote podal mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, ktoré v zmysle zákona zabraňuje možnosti začať voči SPP exekúciu.

    Šebesta dodal, že právoplatné rozhodnutia, ktoré sú výsledkom niekoľkoročného trestného konania, sú záväzné aj pre obchodnoprávne konanie. Súdy vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech SPP. 

    Slovenský plynárenský priemysel je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na viac ako 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny.

     

    - Reklama -