Lajčák navštívil Tadžikistan. Rokoval aj o manažmente hraníc

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Pozitívna dynamika regionálnej spolupráce, kooperácia s OBSE alebo boj proti terorizmu – to boli niektoré z hlavných tém rozhovorov ministra Lajčáka s tamojšími partnermi.

    V hlavnom meste Dušanbe ho prijal prezident Emomali Rahmon, rokoval, s predsedom hornej komory Parlamentu (Majlisi Milli) Mahmadsaidom Ubajdullojevom a a stretol sa s námestníkom ministra zahraničných vecí Muzaffarom Mahmurodom Huseynzodom.

    „OBSE je v Tadžikistane prítomná už dvadsaťpäť rokov. Náš programový úrad je veľmi aktívny, keď za uplynulých pätnásť rokov sme pomohli zničiť desaťtisíce tisíc mín a nevybuchnutej munície. Sme nápomocní aj pri manažmente a kontrole hraníc, ale aj pri podpore podnikania, či pri propagácii rodovej rovnosti. Pevne verím, že táto úspešná spolupráca bude pokračovať, v súlade s prioritami a reformným procesom v krajine,“ povedal M. Lajčák.

    V rámci diskusie o ďalšom rozvoji vzájomnej spolupráce vyzval svojich partnerov na väčšiu angažovanosť nielen v rámci dvojstranných vzťahov, ale aj v rámci medzinárodných organizácií s cieľom posilniť význam multilateralizmu.

    Minister sa v rámci programu stretol aj s predstaviteľmi občianskej spoločnosti a navštívil Vysokú školu OBSE pre personál v oblasti riadenia hraníc, ktorá je medzinárodne uznávanou inštitúciou a dodáva Tadžikistanu prestíž v rámci regiónu.

    „Táto škola je v medzinárodnom ponímaní vlajkovou loďou, ktorá už desaťročie poskytuje tréningy v oblasti manažmentu hraníc. Zameriava sa najmä na Strednú Áziu a Afganistan a boli by sme radi, keby naplno využila svoj nepochybný potenciál,“ uviedol na stretnutí s jej vedením a študentmi minister Lajčák.

    Návšteva Tadžikistanu ukončila druhú etapu návštev stredoázijského regiónu, keď minister Lajčák ako úradujúci predseda OBSE zavítal v apríli a teraz v máji postupne do všetkých piatich postsovietskych krajín centrálnej Ázie.

    - Reklama -