EPvoľby19: Svoj hlas môže odovzdať viac ako 10 000 väzňov

    0
    EPvoľby 25.05.2018 (Autor: TASR)

    V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 10.528 odsúdených a obvinených. Z toho je vo výkone väzby 1493 obvinených a trest odňatia slobody vykonáva 9035 odsúdených. “Z uvedeného počtu obvinených a odsúdených je 64 neplnoletých, teda osôb bez práva voliť v sobotňajších voľbách,” uviedla pre TASR riaditeľka Odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

    Doteraz bola volebná účasť väzňov na voľbách do Európskeho parlamentu veľmi nízka. Odsúdení a obvinení, ktorí majú právo voliť v takomto type volieb, len vo veľmi malom počte využívali svoje právo. Napríklad v predchádzajúcich voľbách do EP, ktoré sa v SR uskutočnili koncom mája 2014, zaznamenali volebnú účasť 2,06 percenta. Vyplýva to zo štatistík ZVJS.

    “Nízka účasť väznených osôb na eurovoľbách je pravdepodobne neuvedomenie si poslania a pôsobnosti EP, resp. jeho volených zástupcov vo vzťahu k úprave podmienok výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody. Vo voľbách prezidenta SR, ktorý má v právomoci udelenie milosti, prípadne amnestie,” je evidovaný vyšší záujem o účasť uviedla Nováková.

    Právo voliť vo voľbách do EP má obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom SR alebo iného členského štátu EÚ, má na území SR trvalý pobyt a v deň konania volieb dovŕši 18 rokov a zároveň nemá prekážku práva voliť. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia. To znamená, že väzeň by mal také ochorenie, pre ktoré by bol v karanténe.

    Voliť môže aj obvinený a odsúdený, ktorý má v deň volieb aspoň 18 rokov a je občan iného členského štátu EÚ, musí však mať povolený trvalý pobyt na území Slovenska,” pokračovala Nováková. Podľa nej právo voliť má tiež obvinený a odsúdený, ktorý je slovenským občanom, má aspoň 18 rokov a nemá trvalý pobyt ani na Slovensku a ani na území iného členského štátu. Voliť takýto občan môže, ak sa v deň konania volieb nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave na území SR.

     

    - Reklama -