Smer stráca, len neviem, či tam bude ochota vymeniť predsedu. Vzniká nám tu totiž nová ľavica, hodnotí politický analytik

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Ako by ste zhodnotili tieto voľby? Čo vás na nich najviac prekvapilo, percentuálne zisky, poradie strán?

    Výsledok Progresívneho Slovenska a Spolu. A porážka Smeru, to určite. To je pre mňa najprekvapujúcejší moment volieb. Osobne som s tým nerátal. Pre mňa to je najväčšie prekvapenie.

    Myslíte si, že pre koalíciu PS-Spolu je toto predzvesť ďalších úspechov, napríklad v nadchádzajúcich parlamentných voľbách o rok? Ich voliči sú vyslovene proeurópski, pôjdu s rovnakou chuťou aj k voľbách do národných parlamentov?

    Do parlamentných volieb je ďaleko. Medzitým nás nečakajú žiadne voľby. Svoj volebný úspech z prezidentských volieb si potvrdili, ale dovtedy môže byť situácia iná. Predpokladám, že Andrej Kiska necukne a dotiahne ohlásený vznik svojej strany, očakáva sa vznik strany Štefana Harabina či vznik ďalších strán. Ale tieto strany, o ktorých hovoríme, sú stredové alebo napravo od stredu. Neviem o príprave novej ľavicovej strany. PS a Spolu nie sú v takom bezprostrednom ohrození zo vzniku nových strán.

    Čiže budú preberať skôr ľavicových voličov, napríklad aj od Smeru?

    Určite od ľavicových. Týmto voličom sa ukázala zrazu nová možnosť bez zaťaženia z minulosti, ktorej nie je veľmi čo vytýkať a pre mnohých ľudí je tento fakt výhoda – tá predchádzajúca neexistencia.

    Ako hodnotíte Smer? Prehral prvé voľby od roku 2006, získal najmenší výsledok od roku 2002… Pôjde to už len dole kopcom?

    Neviem. Určite si budú musieť sadnúť, poradiť sa a prípadne aj hovoriť o personálnych zmenách. Len neviem, či tam bude ochota vymeniť predsedu. To je však zložité, ide aj o rôzne vzťahy v strane, rôzne záväzky… Neviem to zhodnotiť. Je to v ich rukách, aby sa to pokúsili zastabilizovať, ale či ich k tomu pustia vnútorné pomery, tak to neviem.

    Hovorili ste, že tento výsledok je porážkou Smeru. Myslíte percentuálny výsledok alebo až druhé miesto?

    Porážka je to v tom, že ich porazilo PS-Spolu.

    Prekvapila vás volebná účasť? Tých 20 percent atakuje skôr tie optimistickejšie predpovede…

    Je to to, čo som odhadoval. Všeobecne sa očakávalo, že účasť bude vyššia ako tých 13 percent, čo bolo naposledy.

    Pýtam sa aj preto, že keď čítam reakcie politikov na výsledky týchto eurovolieb, stretávam sa s názorom, že „ľudia chcú zmenu“. Dá sa o tom hovoriť pri 20-percentnej účasti? Je účasť 20 percent prejavom toho, že ľudia chcú zmenu?

    Tí, čo chcú zmenu, sú natoľko iniciatívni, že išli voliť. Nemôžeme povedať, že zmena tu nenastáva, pretože tá zmena jednoducho nastáva. Pokiaľ bude chcieť niekto iný nejakú inú zmenu, tak jednoducho musí ísť voliť. Nebavme sa o sile mandátu, o tom, či národ chce zmenu, jednoducho tá zmena nastala. Ak to má byť inak, ľudia musia ísť voliť.

    Voliči nastavili zrkadlo nielen Smeru, ale aj celej koalícii. SNS a Most-Híd jednoducho prepadli. Prečo?

    Tieto strany určite pohoreli. SNS iste na úkor ĽSNS a Most-Híd si za to môže sám. A predovšetkým je to signál, že dve či tri maďarské strany sa budú musieť integrovať.

    A výsledok Sme rodina? Pre Borisa Kollára to musí byť šok, v rozhovoroch počítal s dvoma mandátmi, v romantickom scenári s troma a nemá ani jeden.

    Je to veľké prekvapenie aj pre mňa. Sám som rátal, že nejaký mandát budú mať, že sa podpora od Mattea Salviniho nejako prejaví. Neprejavila sa. Neviem, či je to tým, že hlasy Sme rodina sú viazané na Borisa Kollára… Výsledok ma ale prekvapil.

    Naopak viac, ako sa čakalo, získalo KDH…

    KDH obstálo dobre. Ich voliči ani vedenie KDH nemusia byť sklamaní. Pri tom všetkom, čo sa tu odohrávalo, obstáli dobre.

    Vrátim sa ešte k všeobecnému zhodnoteniu, čo vám tieto voľby ukázali?

    Vzniká tu nová ľavica. So všetkým, čo k tomu patrí, teda aj hodnotovým systémom. Má podporu mladých ľudí, mestského obyvateľstva. Je to sila, s ktorou treba rátať.

    A celkovo nové zloženie Európskeho parlamentu? Ako hodnotíte črtajúcu sa silu rozhodujúcich frakcií?

    Počkám si. Tu sa to ešte v tejto chvíli (nedeľa 17.00 hod.) nedá hodnotiť.

     

     

    - Reklama -