VIDEO Škandál. Rasizmus priamo pred Bohom. Prípad už rieši NAKA

    0
    Jozef Viskupič (Autor: TASR)

    Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky

    Matka v spomínanej otázke pre právnikov písala, že rodičia ostatných detí majú výrady proti 11-ročnej Lucke a chceli, aby v kostole sedela mimo ostatných detí. 

    „Viete mi niekto poradiť, kde podať sťažnosť na faru pre diskrimináciu? Zajtra (26. mája – pozn. PL) máme absolvovať, teda dcérka, prvé sväté prijímanie, dnes sme boli na spovedi a rodičia tých detí chcú, aby moja dcéra nesedela vpredu s ostatnými detičkami, že my ako rodina máme sedieť vzadu. Čo v takom prípade robiť?“

    Otázka bola okamžite zdieľaná a pod statusmi sa rozvinula búrlivá diskusia. Matka Lucie neskôr dopísala, že v jej kostole ponúkli kompromis: sväté prijímanie môže mať 11-ročná dcérka sama.

    Prijímanie v sobotu v bazilike absolvoval aj syn predsedu Trnavského kraja Jozefa Viskupiča a o probléme dozvedel až vchádzajúc do baziliky. 

    Situácia bola pred začiatkom taká, že dievča malo sedieť samostatne vzadu v jednej lavici,“ opísal situáciu Viskupič.

    Na svätom prijímaní bol prítomný aj Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO (bratranec Jozefa Viskupiča), ktorý sa okamžite rozohnil na svojom facebookovom profile:

    Zdroj: FB/Igor Matovič

    Viskupič kontaktoval kaplána a povedal mu, že preňho je “takýto príklad segregácie neprípustný” a bol by rád, keby kaplán súhlasil s tým, že dievča bude sedieť spolu s rovesníčkami.

    „Napokon súhlasil, informoval som o tom prítomné katechétky, ktoré s deťmi boli, a obrad sa uskutočnil tak, že všetky sedeli pokope,“ dodal predseda Trnavského samosprávneho kraja.

    V záverečnej reči, ktorú Viskupič za rodičov podľa plánu predniesol, poďakoval kaplánovi, že sa zachoval správne, lebo “pred tvárou Boha sme si všetci rovní“.

    „Nepredpokladal som, že toto sa môže udiať v mojom meste. Náhoda chcela, že rovno pri prijímaní, kde bol môj syn. Som rád, že vznikla dohoda, a dúfam, že dievčatko si to všimlo čo najmenej,“ uviedol Viskupič.

    Autor: Redakcia, TASR

    - Reklama -