Zelenskyj navštívil frontovú líniu v povstaleckej oblasti

    0
    Obyvatelia prechádzajú pri nájomnom dome, ktorý bol poškodený počas bojov medzi rebelmi a ukrajinskou armádou v meste Šachťarsk v Doneckom regióne na východe Ukrajiny (Autor: TASR)

    Zelenskyj, ktorý bol pred politickou kariérou televíznym komikom, “si prezrel pozície ukrajinskej armády v mestách Stanycja Luhanska a Šchastya”, informovala vo vyhlásení prezidentská kancelária. Zmienené mestá ležia v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR), ktorá sa odtrhla od Ukrajiny v roku 2014 a je spravovaná promoskovskými povstalcami.

    “Najbližšie pozície vzbúrencov boli vzdialené len 400 metrov,” spresnila Zelenského kancelária, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

    Prezident si z prvej ruky preveril podmienky, v akých žijú vojaci a zdôraznil “nutnosť ich zlepšenia”.

    Zelenského (41) zvolili v apríli ako najmladšieho prezidenta postsovietskej krajiny, pričom zaznamenal jednoznačné volebné víťazstvo nad bývalým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

    Počas predvolebnej kampane jeho kritici poukazovali na jeho otáznu schopnosť viesť krajinu, ktorá je vo vojne s Ruskom päť rokov a vyžiadala si už 13.000 mŕtvych.

    Zatiaľ čo je Zelenskyj pripravený vyjednávať s Kremľom, hodlá zároveň opätovne získať pod kontrolu územia, ktoré momentálne ovládajú povstalci. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z poskytovania zbraní ukrajinským separatistom, čo však Moskva opakovane odmieta.

    Prezident navrhuje referendum o tom, či má Ukrajina nastoliť s Ruskom mierové dohody, hoci jeho výsledok nebude právne záväzný, uvádza sa ďalej vo vyhlásení jeho kancelárie.

     

    - Reklama -