Prípad zo svätého prijímania: Rodičia chcú matku dievčatka žalovať

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    O prípade sme písali TU.

    Otec jedného z detí Marián Praženka sa pre denník vyjadril, že rodičia len chceli, aby deti mali krásnu oslavu. „Všetci sme sa pravidelne stretávali, dohadovali sa, ako má tento sviatok prebiehať, kto bude mať čo na starosti a spoločne sme sa vyzbierali na všetky výdavky. Mnohí z nás si pre to museli zobrať dovolenku.“

    Nácvik obradu podľa neho absolvovali všetky deti spolu s rodičmi, okrem rómskeho dievčatka. „V piatok išli deti spoločne na svoju prvú spoveď, ju sme tam nevideli,“ hovorí Praženka.

    „Krátko po spovedi nám oznámili, že príde ďalšie dieťa, ktoré sa zúčastní obradu,“ vysvetľuje ďalej a dodáva, že rodičia na to neboli vopred nachystaní a upozornení, nemali ani pre ňu pripravený darček a zostali tak zaskočení.

    Zástupca rodičov detí vylučuje, že by Luciu odmietli pre farbu pleti.

    „V žiadnom prípade sa nik z rodičov nevyjadril k pôvodu dievčatka. Veď jedno rómske dievčatko bolo medzi našimi deťmi, nebol žiadny problém, žiadne narážky, nič podobné. No ona sa pravidelne zúčastňovala spoločne s rodičmi všetkých aktivít,“ objasňuje.

    Podľa neho matka Lucie nemala o obrad záujem, ak by mala, mohlo byť všetko inak a prijímanie mohla absolvovať ona i jej rodina s patričnou slávnosťou.

    „Napriek všetkým okolnostiam sme sa spoločne dohodli, že by bolo seriózne, aby prispela aspoň sumou 30 eur s tým, že zabezpečíme pre dievčatko darček, pamätný list i fotografie. No matka dievčatka odmietla s nami komunikovať a odišla preč,“ hovorí Praženka.

    Prečo vzadu?

    „Sedenie detí riešila katechétka s pánom dekanom na nácviku, do toho nikto z rodičov nezasahoval. Sedeli podľa výšky, aby všetky videli,“ dodáva rodič.

    Podľa Praženku debaty o segregácii boli nedorozumenie, neochota spolupracovať a prispôsobiť sa vopred dohodnutým podmienkam a na obrovské zhrozenie rodičov detí obvinenie z diskriminácie.

    „Celá situácia navodzuje dojem, že ide o vopred pripravenú a umelo vykonštruovanú akciu,“ dodáva na záver a hovorí, že rodičia detí zvažujú trestné oznámenie na matku dievčatka za krivé obvinenie.

    Autor: Redakcia

    - Reklama -