Ako sú na tom zdravotné poisťovne? V strate nie je iba štátna

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    “Takýto vývoj sme očakávali vzhľadom na to, že finančné zdroje systému nezodpovedajú zvýšeným požiadavkám a platbám pre poskytovateľov. Ak nedôjde k dofinancovaniu sektora, bude potrebné pristúpiť k racionalizačným opatreniam,” povedal pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. 

    Šéf poisťovne Martin Kultan sa v utorok (28. 5.) vyjadril, že dofinancovanie sektora je praktickou ukážkou zlyhania tvorby rozpočtu.

    Suma 90 miliónov eur spomínaná ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) sa z pohľadu poisťovne nezakladá na pravde. “Teraz do sektora príde podľa našich prepočtov asi 46 miliónov eur,” skonštatoval Kultan.

    “Ja som nezavádzala, ja som presne povedala, z akých zdrojov pôjde 90 miliónov. Určitá časť išla z toho, že sa v parlamente schválilo zvýšenie poistenca štátu, ďalšia časť išla z predčasného splatenia dane a samozrejme, tam bol výpadok na tom, že sa predikovalo, že ekonomicky aktívnych poistencov bude viac ako v súčasnosti bolo, respektíve aká bola realita,” povedala Kalavská.

    VšZP vykázala za prvé štyri mesiace tohto roku stratu 19 miliónov eur. Strata podľa jej predstaviteľov súvisí s rizikami, na ktoré upozorňovali už v roku 2018, vo výnosovej oblasti a s vývojom ekonomiky i rastúcimi nákladmi vo všetkých segmentoch zdravotnej starostlivosti.

    VšZP uistila, že schopnosť poisťovne uhrádzať záväzky je zachovaná.

    V kladných číslach je súkromná Union zdravotná poisťovňa. Ku koncu marca 2019 zaznamenala kladný hospodársky výsledok vo výške približne 1 milión eur, spresnil pre TASR jej hovorca Matej Neumann.

    - Reklama -