Assangea presunuli do nemocničného krídla londýnskeho väzenia Belmarsh

    0
    Julian Assange gestikuluje počas príchodu na súd 11. apríla 2019 v Londýne (Autor: TASR)

    Presun do väzenskej nemocnice si vynútil Assangeov zhoršujúci sa zdravotný stav a “dramatická” strata telesnej hmotnosti. Uviedla to organizácia WikiLeaks, ktorá v tejto súvislosti vyjadrila vážne znepokojenie.

    Zdravie 47-ročného Juliana Assangea sa podľa nej výrazne zhoršilo už počas dlhého pobytu na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Tam sa ukrýval sedem rokov až do 11. apríla, keď ho zatkla britská polícia. Austrálčovi sa v posledných týždňoch, ktoré strávil vo väzení, údajne ešte viac priťažilo. 

    “Počas siedmich týždňov v Belmarshi zhoršovanie jeho zdravia pokračovalo a došlo u neho k dramatickej strate hmotnosti. Rozhodnutie väzenskej správy o presune (do nemocnice) svedčí samé za seba,” uvádza sa vo vyhlásení WikiLeaks.

    Na stretnutí so svojim právnikom Perom Samuelsonom, ktoré sa uskutočnilo minulý piatok, bol Assange údajne ledva schopný hovoriť. Podľa Samuelsona s ním “nebolo možné viesť normálny rozhovor”.

    Ešte v priebehu štvrtka by sa mal Assange prostredníctvom videolinku z väzenia zúčastniť na druhom pojednávaní londýnskeho súdu, ktorý zvažuje žiadosť o jeho vydanie na stíhanie do USA. Tam voči nemu vzniesli 18 obvinení v súvislosti so zverejnením tajných amerických dokumentov. 

    O jeho vydanie zrejme už čoskoro požiada Britániu aj Švédsko, kde voči Assangeovi nedávno obnovili vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia.

     

    - Reklama -