USA zavedú na tovar z Mexika päťpercentné clo za neriešenie migrácie

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Desiateho júna začnú Spojené štáty uplatňovať päťpercentné clo na všetok tovar prichádzajúci do našej krajiny z Mexika, a to dovtedy, kým neprestanú prúdiť cez Mexiko do našej krajiny ilegálni migranti. Táto tarifa sa bude postupne zvyšovať, pokiaľ problém s imigráciou nebude vyriešený. Až potom túto colnú tarifu stiahneme,” napísal Trump na Twitteri.

    Oznámenie šéfa Bieleho domu prišlo krátko po tom, ako americká pohraničná stráž v texaskom meste El Paso zadržala dosiaľ najväčšiu jednotlivú skupinu migrantov – 1036 ľudí. Skupina v skorých ranných hodinách v stredu miestneho času prekročila rieku Rio Grande z mexického mesta Ciudad Juárez.

    Väčšina migrantov prúdiacich cez mexické územie do USA uteká pred chudobou a násilím panujúcim v krajinách stredoamerického regiónu so zámerom požiadať v Spojených štátoch o azyl.

    “Pasívna spolupráca Mexika umožňujúca tento masový prílev predstavuje mimoriadne ohrozenie národnej bezpečnosti a ekonomiky Spojených štátov. Mexiko má však silné imigračné zákony a mohlo by ľahko zastaviť tok migrantov a vracať ich do domovských krajín. Mexiko by zároveň mohlo rýchlo a ľahko zabrániť tomu, aby ilegálni migranti prechádzali cez jeho južné hranice s Guatemalou,” uviedol Biely dom vo vyhlásení.

    Trumpove najnovšie plány ostro skritizoval vysoko postavený mexický diplomat Jesús Seade. “Ak dôjde k realizácii tejto vyhrážky, bude to veľmi závažné a budeme nútení rázne odpovedať,” vyhlásil na tlačovej konferencii námestník mexického ministra zahraničných vecí pre severoamerické záležitosti.

     V Mexiku, ktoré podľa AFP vyváža do Spojených štátov 80 percent svojho tovaru, sa Trumpova informácia o zavedení colnej tarify stretla s celkovým pobúrením a prekvapením obyvateľstva.

    - Reklama -