Zhotoviteľ D4/R7 považuje závery ekoauditu za neprípustné. Ministerstvo dopravy odoberie vzorky dodatočne

    0
    Na snímke generálny riaditeľ konzorcia D4R7 Construction, s. r. o. Juan José Bregel Serna na kontrolnom dni (Autor: TASR)

    Spoločnosť podľa svojho stanoviska 21. mája predložila rezortu dopravy súhrnnú správu ako odpoveď na ekoaudit. Kontrola bola vykonaná prostredníctvom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a ďalších špecialistov.

    V reakcii mal podľa stanoviska hlavný zhotoviteľ závery ekoauditu vyvrátiť.

    “Môžeme podrobne preukázať, že ekoaudit, tak ako bol predložený ministrovi dopravy a výstavby SR, obsahuje zásadné chyby a nestačí na to, aby slúžil na vyvodenie záverov verejnými orgánmi. Zhotoviteľ opakovane vyhlasuje, že pri výstavbe D4R7 dodržal všetky zmluvné náležitosti a práce vykonáva v súlade so všetkými právnymi predpismi a nariadeniami,” poznamenal Juan José Bregel, generálny riaditeľ D4R7 Construction.

    Okolo výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 podľa neho zaznelo veľa nepodložených informácií.

    “Rozumieme, že to na Slovensku znepokojuje mnohých ľudí. Preto podporujeme všetky snahy ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka o ich ďalšie objasnenie prostredníctvom opätovných nezávislých zisťovaní,” dodal Bregel s tým, že v rámci PPP modelu je aj v záujme spoločnosti vyhnúť sa akýmkoľvek chybám, ktoré by mohli ovplyvniť plynulú prevádzku.

    Ministerstvo dopravy zrealizuje dodatočné odbery vzoriek v súvislosti so stavbou D4/R7. Érsek potvrdil, že sa budú odoberať na viacerých miestach projektu. 

    Doplniť ďalšie vzorky násypových materiálov odporučil aj ekoaudit, aby ich výpovedná hodnota bola štatisticky nespochybniteľná, “a to minimálne v časti stavby D4 pri obci Jarovce”.

    Závery ekoauditu tiež hovoria, že z hľadiska procesu EIA (posudzovania vplyvov na životné prostredie) je možné konštatovať neplnenie približne jednej tretiny podmienok uložených v procese EIA na stavbu D4 Jarovce – Ivanka sever.

    Výsledky rozboru zemín z násypových materiálov na vybraných miestach, výplachov z vŕtacích a betonárskych prác podľa ekoauditu preukázali porušenie technologických postupov z environmentálneho hľadiska a zároveň predbežne potvrdili podozrenie na znečisťovanie životného prostredia.

    - Reklama -