Bezpečnosť, kybernetická éra, nové výzvy či jadrové zbrane. V Bratislave rokujú výbory Parlamentného zhromaždenia NATO

    0
    Na snímke zľava vedúci Stálej delegácie Národnej rady Slovenskej republiky v Parlamentnom zhromaždení NATO Martin Fedor a predsedníčka Parlamentného zhromaždenia NATO Madeleine Moonová (Autor: TASR)

    Sobotňajšie rokovania otvorili predsedovia troch výborov, a to výboru pre obranu a bezpečnosť, pre hospodárstvo a bezpečnosť a pre vedu a techniku.

    Na programe brannobezpečnostného výboru je okrem iného diskusia ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Róberta Ondrejcsáka.

    Členovia výboru sa budú venovať tiež modernému odstrašovania, zániku zmluvy o jadrových zbraniach a vývoju bezpečnosti v severnom Atlantiku.

    Zaoberať sa budú aj správou o cvičeniach NATO a ďalších témach v súvislosti s budúcimi aktivitami aliancie v oblasti bezpečnosti a obrany.

    Ekonomickým populizmom sa bude zaoberať výbor pre hospodárstvo a bezpečnosť. K tejto téme vystúpi profesor európskych  štúdií a medzinárodnej politickej ekonómie Eric Jones. 

    Hovoriť sa bude aj o podporovaní účinku technológie a blahobytu na ekonomický rast. Členovia výboru posúdia tiež návrh správy o Severomacedónskej republike.

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek vystúpi na výbore pre vedu a techniku.

    Hovoriť bude o budúcnosti opatrení zameraných na budovanie dôvery, bezpečnosti a kontroly zbrojenia v OBSE z pohľadu slovenského predsedníctva.

    Diskusia sa bude venovať i kybernetickej ére či umelej inteligencii v súvislosti s NATO. Na programe je aj panelová diskusia o Číne ako výzve v oblasti vedy a techniky.

    Na Parlamentnom zhromaždení NATO bude cez víkend okolo 650 delegátov z členských a partnerských krajín Severoatlantickej aliancie a ďalších hostí z oblasti Stredomoria, ale napríklad aj Iraku a Afganistanu.

    Diskutovať budú predovšetkým o otázkach bezpečnosti a obrany.

    - Reklama -