Pod autom príslušníka polície našli v Belfaste bombu. Polícia ukazuje na militantných republikánov

    0
    Ľudia stoja pred katedrálou počas pohrebu zavraždenej novinárky Lyry McKeeovej v Belfaste 24. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Podozrivý predmet sa nachádzal pod vozidlom zaparkovaným pred golfovým klubom vo východnej časti Belfastu.

    Privolaný policajný pyrotechnik potvrdil, že ide funkčný nástražný systém, ktorý by v prípade výbuchu spôsobil rozsiahle škody.

    “Sme presvedčení, že za týmto pokusom o vraždu stoja militantní republikáni. Je im jedno, na koho zaútočia, je im jedno, koho zabijú. Sú jednoducho proti mieru a proti demokracii,” povedal v súvislosti so sobotňajším incidentom šéf protiteroristickej jednotky severoírskej polície Sean Wright.

    Militantná skupina s názvom Nová IRA sa prihlásila k zodpovednosti za výbuch nálože umiestnenej pod autom zaparkovaným pred budovou súdu v severoírskom meste Londonderry, ku ktorému došlo v januári.

    Pri tomto útoku sa nikto nezranil. Tá istá skupina sa prihlásila aj k zodpovednosti za zabitie novinárky Lyry McKeeovej, ktorú 18. apríla počas nepokojov v Londonderry zasiahla zablúdená guľka. 

    Mesto Londonderry patrilo k ohniskám niekoľko desaťročí trvajúceho konfliktu v Severnom Írsku prebiehajúceho medzi prevažne protestantskými unionistami, ktorí sa považujú za Britov, a prevažne rímskokatolíckymi írskymi nacionalistami.

    V ich bojoch zahynulo viac ako 3700 ľudí. Za formálny koniec konfliktu je väčšinou považované uzavretie tzv. Veľkopiatkovej dohody v roku 1998.

    Nová IRA však Veľkopiatkovú dohodu neuznáva a želá si zjednotenie Írska.

    Nová IRA sa považuje za následnícku organizáciu skupiny IRA (Írska republikánska armáda), polovojenskej organizácie, ktorá dlhé roky bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku.

    Samotná IRA sa však až na malé skupiny odštiepencov ozbrojeného boja vzdala práve v súlade s Veľkopiatkovou dohodou.

    - Reklama -