Juncker chce ušetriť na eurokomisároch. Hovorí o milióne eur

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Uviedla to v nedeľu večer belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na Junckerov rozhovor pre nemecké periodikum Bild am Sonntag.

    Piati z 28 súčasných eurokomisárov boli v minulotýždňových celoeurópskych voľbách (23.-26. 5.) zvolení za nových poslancov Európskeho parlamentu: Marija Gabrielová z Bulharska, Andrus Ansip z Estónska, Frans Timmermans z Holandska, Valdis Dombrovskis z Lotyšska a Corina Creţuová z Rumunska.

    Mandát Junckerovej eurokomisie potrvá do 1. novembra a každý z 28 členských štátov – vrátane Spojeného kráľovstva, ak dovtedy nevystúpi z Únie – má právo mať vlastného komisára v exekutíve EÚ.

    “Každý z uvedených členských štátov má právo vymenovať nového komisára na zostávajúce štyri mesiace. To by stálo európskych daňových poplatníkov jeden milión eur v podobe nákladov na ich uvedenie do funkcie, na ich personál a odstupné,” vysvetlil Juncker.

    Podľa jeho slov na odstupné má právo každý eurokomisár bez ohľadu na to, ako dlho vykonával svoj mandát. Na tomto postupe sa zhodli všetky členské štáty EÚ.

    “Pokiaľ ide o mňa, snažím sa tomu zabrániť,” spresnil predseda EK.

    Juncker navrhol, aby právomoci eurokomisárov, ktorí sa stali europoslancami, na štyri mesiace prebrali ostatní ich kolegovia z exekutívy EÚ.

    “Žiaden občan by nepochopil, že hlavy vlád a štátov trvajú na ich nahradení aj napriek týmto nákladom,” skonštatoval.

    Šéf eurokomisie pri tejto príležitosti zopakoval svoju žiadosť o zníženie počtu komisárov.

    “Nie je dosť práce na to, aby sme počas celého dňa obsadzovali 28 komisárov. Aj preto som reorganizoval komisiu, vymenoval podpredsedov a znížil počet portfólií,” pripomenul chod exekutívy EÚ, ktorej šéfuje od 1. novembra 2014.

    Zároveň upozornil, že pokiaľ sa členské štáty EÚ nedohodnú na znížení počtu komisárov, jeho nástupca vo funkcii bude musieť riadiť veci rovnako ako on doteraz.

    - Reklama -