Investovať do obrany? A čo občania? Kiska to pred delegátmi PZ NATO vysvetlil jasne

    0
    Na snímke prezident SR Andrej Kiska v príhovore počas zasadnutia Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO 3. júna 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

     “Náklady na obranu sa stali nepopulárnymi. Našou povinnosťou je vysvetľovať občanom, že pokiaľ chceme byť bezpečnejšími, Európa musí plniť túto úlohu. Musíme investovať do našich ozbrojených síl,” povedal s tým, že silnejšia Európa si vyžaduje viac.

    Kiska zdôraznil aj schopnosť rýchlo reagovať na nové hrozby 

    Zdôraznil pri tom aj úlohu spolupráce nielen jednotlivých krajín, ale aj NATO a EÚ. Kiska apeloval na prítomných poslancov a zdôraznil ich úlohu.

    Myslí si, že do obranných investícií by mali byť viac zapojené napríklad ministerstvá financií.

    Podotkol však, že to nie je len záležitosť ministerstiev a zdôraznil úlohu parlamentov, pretože podľa jeho slov práve poslanci schvaľujú rozpočty.

    Pri investíciách do obrany krajín je podľa neho potrebné “menej duplikovať” a vynakladať financie relevantne. V tejto oblasti vidí priestor na väčšiu spoluprácu NATO a Európskej únie.

    Okrem potrebných zdrojov, bez ktorých nie je možné napredovanie v plánoch únie, zdôraznil aj schopnosť rýchlo reagovať na nové hrozby.

    “Ako aliancia sme boli schopní vyslať jednotky na našu východnú hranicu a posilniť ju. Sme však naozaj schopní vyslať jednotky dostatočne rýchlo v rámci EÚ?” dodal Kiska.

    Počas víkendu sa v Bratislave stretli stovky delegátov

    Parlamentné zhromaždenie NATO je fórum pre politikov a expertov zaoberajúcich sa bezpečnosťou a obranou.

    Slúži na diskusie o agende, prioritách, analýzach i identifikácii trendov v oblasti obrany a bezpečnosti. Ovplyvňuje rozhodnutia Severoatlantickej aliancie a slúži aj ako spätná väzba pre jednotlivé vlády.

    Počas víkendu sa na PZ NATO v Bratislave stretli stovky delegátov z členských a partnerských krajín Severoatlantickej aliancie a ďalších hostí z oblasti Stredomoria, ale napríklad aj z Iraku a Afganistanu.

    - Reklama -