Štefunkova firma profitovala z predraženej zákazky. Súťažila sama!

    0
    Ivan Štefunko (Autor: TASR)

    Zákazka za vyše pol milióna eur je už druhou spornou pre firmu Monogram Technologies.

    Ponuka firmy bola o 1006 eur nižšia, ako predpokladaná hodnota zákazky, píšu aktuality.sk.

    Firma dodala škole počítače a softvér, ale aj špecializované stroje spojené s tkaním a podobnými činnosťami a v porovnaní s verejne dostupnými cenami boli niektoré tovary niekoľkonásobne predražené. Denník porovnával s cenami na portáli heureka.sk.

    Podpredseda PS Štefunko tvrdí, že o zákazke pre VŠVU nemá žiadne informácie. Podľa hovorcu PS Ľubomíra Ondrejkoviča sa vzhľadom na svoj majetkový podiel nikdy nepodieľal na bežnom chode spoločnosti.

    Podľa aktuality.sk spoločnosť Monogram Technologies však dodávala aj licencie grafických programov, ktoré stáli niekoľkonásobne viac ako v oficiálnom cenníku. VŠVU nakupovala dve verzie Adobe Creative suite pre univerzity.

    Denník uvádza aj konkrétne príklady: lacnejšia verzia stojí podľa cenníka 449 dolárov (400 eur), drahšia 799 dolárov (714 eur). Monogram ich dodával univerzite za 1239 eur, respektíve 2640 eur.

    Jedinou z jedenástich položiek, ktoré porovnávali aktuality.sk – a spoločnosť ich dodala lacnejšie – bol šijací stroj riadený počítačom. Podľa webu bol dostupný za 11 695 eur, Monogram ho dodal za 9300 eur.

    Celkove obsahuje zmluva medzi univerzitou a Monogramom Technologies 57 položiek.

    Vyjadrenie advokáta

    Podľa advokáta Miroslava Cáka, ktorý spolupracuje s Nadáciou Zastavme korupciu, porovnanie cien s heureka.sk je relevantné. „Je to možný podporný spôsob prieskumu trhu.“

    Podľa neho je však potrebné porovnať nielen druhy tovaru, ale aj všetky služby spojené s jeho dodaním. „Ak sedia aj ostatné okolnosti dodávok a cena sa významne líši, asi neboli podmienky súťaže dobre nastavené,“ tvrdí na webe aktuality.sk.

    Predraženie o 80 percent, ako to bolo pri dodávke monitorov, považuje právnik za mimoriadne vysoké. „To si dosť dobre neviem predstaviť, ak ide skutočne o totožný tovar.” 

    Pre univerzitu výhodné

    Podľa PR manažérky VŠVU Barbory Komarovej bol nákup tovaru od firmy Monogram Technologies výhodný, pretože v tendri rozhodovala celková cena.

    Ako problém nevníma ani fakt, že VŠVU nezrušila súťaž, hoci prišla len jedna ponuka. Vtedy platný zákon totiž zrušenie tendra neprikazoval.

    „Jednotlive´ položky projektu boli spa´jane´ do celkov, ktore´ v konečnom dôsledku boli priamo i nepriamo digita´lne prepojene´. Napríklad uvedene´ krosna´ na tkanie nie su´ klasicke´ krosna´, ale v celom procese transferu navrhovania a realiza´cie sú riadene´ špecializovany´m softve´rom s vlastny´m obslužny´m PC,“ uviedla Komarová. Či mohli byť krosná prepojené iba s PC od rovnakého dodávateľa, nespresnila, dodávajú aktuality.sk

    - Reklama -