Trudeau prisľúbil zlepšenie života pôvodných obyvateľov Kanady

    0
    Justin Trudeau (Autor: TASR)

    V 1200-stranovej správe sa uvádza, že v rokoch 1980-2012 zmizlo alebo za nevyjasnených okolností prišlo o život asi 1200 pôvodných obyvateliek Kanady.

    Vyšetrovacia komisia pripustila, že toto číslo môže byť aj oveľa vyššie. 

    Komisia vo svojej správe konštatuje: “Tvrdou pravdou je, že žijeme v krajine, kde zákony a inštitúcie trpia porušovanie základných práv, čo predstavuje genocídu proti domorodým ženám, dievčatám a príslušníkom sexuálnych menšín”.

    Autori správy upozorňujú, že skutočnosť, že pôvodné národy Kanady “sú stále tu a ich populácia rastie, by nemala viesť k zľahčovaniu obvinenia z genocídy”.

    Kritici autorom správy vytýkajú, že používa príliš tvrdý jazyk a že udalosti, ktorými sa komisia zaoberala, nekorešpondujú s medzinárodne používanou definíciou genocídy.

    Šéfka vyšetrovacej komisie Marion Bullerová však túto interpretáciu odmietla. Uviedla, že “na základe dôkazov, ktoré sme počuli a čítali, to bol nevyhnutný záver.” 

    Dodala, že “často si pod genocídou predstavujeme holokaust a (masové) zabíjanie v Afrike a inde”. Upozornila však, že “typ genocídy, ktorú máme v Kanade, je (…) smrť spôsobená miliónom malých rán zasadených po celé generácie.”

    Začatie vyšetrovania nariadila v roku 2016 vláda premiéra Justina Trudeaua. V rámci vyšetrovania bolo v Kanade vypočutých viac ako 2400 osôb vrátane príslušníkov pôvodných komunít.

    Autori vyšetrovacej správy teraz na základe svojich zistení vláde odporúčajú zriadiť post splnomocnenca pre práva pôvodných obyvateľov a vytvoriť aj špecializovaný súd a v rámci polície i osobitný dozorný orgán.

    Odporúčania autorov správy zahŕňajú uznanie viac ako 60 pôvodných jazykov ako úradných jazykov Kanady; zlepšenie dopravných spojení so vzdialenými komunitami; skoncovanie s praxou odoberania detí z rodín; vytvorenie pracovnej skupiny na posudzovanie alebo opätovné otvorenie odložených trestných prípadov.

    Premiér Trudeau v pondelok po zverejnení správy, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia vyše 600 kmeňových spoločenstiev, verejne prisľúbil, že “jeho vláda pretaví výsledky vyšetrovania do reálnych a zmysluplných činov pre dobro pôvodných obyvateľov”.

    To, čo sa udialo, označil za “hanebné, absolútne neprijateľné” a vyhlásil, že “sa to musí skončiť”.

    Pôvodní obyvatelia predstavujú len niečo vyše štyri percentná všetkých obyvateľov Kanady, ale v porovnaní s nimi sú častejšie obeťami vrážd a útokov a zápasia aj s dôsledkami ekonomickej a sociálnej nerovnosti. 

    U žien a dievčat z komunít pôvodných obyvateľov Kanady je v porovnaní so ženami z iného prostredia až 12-krát vyššie riziko, že budú vystavené násiliu, a sedemkrát vyššie je riziko, že sa stanú obeťou vraždy. 

    - Reklama -