Grécko žiada od Nemecka 270 miliárd eur za vojnové zločiny

    0
    Ilustračná snímka, 2.svetová vojna (Autor: TASR)

    Výzva ministerstva zahraničných vecí v Aténach prichádza mesiac pred predčasnými parlamentnými voľbami, v ktorých sa očakáva porážka vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. 

    Novú požiadavku Grécka na splatenie vojnových reparácii však Nemecko odmieta s tým, že túto otázku považuje za dávno uzavretú. 

    “Môžem zopakovať… že po 70 rokoch od skončenia vojny a vyše 25 rokoch od podpísania Zmluvy o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku je otázka reparácií právne aj politicky vyriešená,” uviedol na margo spomínanej výzvy hovorca ministerstva zahraničných vecí v Berlíne. 

    Grécky parlamentný výbor vlani rozhodol, že Nemecko dlhuje Grécku najmenej 270 miliárd eur za škody a drancovanie spôsobené nemeckými vojakmi počas prvej svetovej vojny, ako aj za krutosti a vynútenú pôžičku počas nacistickej okupácie v rokoch 1941-44.

    Požiadavku na splatenie reparácií odhlasoval v apríli aj grécky parlament prostredníctvom uznesenia.

    Otázku reparácií, ktoré Grécko požaduje od Nemecka, od roku 2015 sľuboval vyriešiť aj premiér Tsipras. Ten sa v súčasnosti snaží o oživenie podpory svojej strany po tom, ako v priebehu uplynulých dvoch týždňov utrpela straty vo voľbách do Európskeho parlamentu i regionálnych voľbách. 

    Parlamentné voľby sú v Grécku naplánované na 7. júla. 

     

    - Reklama -