Exsiskár Kosík: Uniesli ma, ale už som v poriadku

    0
    Ľuboš Kosík (Autor: TASR)

    Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík, ktorého v januári uniesli v africkom Mali, sa v utorok 4. júna večer ozval, že žije a je mimo nebezpečenstva. Informoval o tom denník SME.

     “Uniesli ma, ale už som v poriadku,” povedal Kosík pre SME.

    “Ľuboš Kosík, môj klient so slovenským občianstvom, bývalý dôstojník v jeho vlasti, bol unesený minulý utorok ozbrojenými mužmi z jeho domu v Bamaku,” uviedol v januári toho roka Kosíkov právnik Youssouf Keita s tým, že už v tejto veci podal trestné oznámenie.

    Minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd) podpísal 7. decembra minulého roku novú žiadosť o extradíciu Kosíka.

    “Napriek tomu, že od malijských orgánov SR nedostáva oficiálne informácie o tom, kde sa nachádza a či bol prepustený z väzenia, MS SR vyvíja maximálne úsilie, preto opätovne žiadame Mali, aby ho vydali,” uviedla vtedy hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

    Kosík bol podľa oficiálnych informácií Mali vo väzení a chýbalo len niekoľko podpisov na jeho vydanie. Po rokovaní vlády to povedala koncom novembra ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

    Priznala však, že Mali je rizikovou krajinou. “Snáď informácie, ktoré nám čelní predstavitelia Mali priebežne dávajú, sú pravdivé,” poznamenala.

    O Kosíkovom údajnom prepustení z väzenia v Mali informoval vlani 14. novembra denník Sme, ktorému to potvrdil Kosík.

    Bývalý príslušník SIS bol vo väzení dva roky po tom, čo na neho vydali medzinárodný zatykač pre falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur. Prepustenie ho prekvapilo.

    “Otvorili dvere a povedali koniec,” uviedol vtedy pre Sme Kosík. Svoje ďalšie kroky nechcel komentovať.

    Kosík dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna niekdajšieho prezidenta SR Michala Kováča aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS. Zatkli ho v Mali pred dvoma rokmi a Slovensko požiadalo o jeho vydanie. Malijské úrady ho však vlani v novembri prepustili z väzenia, informovala AFP.

    - Reklama -