Radný, ktorý vyzýval na Zemanovo zabitie, rezignoval

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Martin Lang k tomuto kroku pristúpil po tom, čo ho podporila koalícia. Uviedol, že z funkcie odchádza kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. 

    Langa, ktorý bol do incidentu aj šéfom ODS v Jesenici, vylúčili za závažné porušenie straníckych stanov. Lang sa neskôr za svojej konanie ospravedlnil.

    Langovým prípadom sa zaoberá pražská polícia. Kriminalisti prípad vyšetrujú pre podozrenie z vyhrážania sa násilím proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi.

    Pravicový politik Lang v apríli na Facebooku kritizoval Zemana za to, že podporil zdanenie náhrad cirkevných reštitúcií. Označil ho za “morálneho netvora a debilného boľševika”.

    V odkaze na Facebooku napísal: “Zeman je druhý Hitler a treba ho podrezať ako sviňu.” Potom príspevok vymazal a svoje vyjadrenie označil za zveličenie, ktoré “mimochodom používa aj prezident”.

    Zdanenie náhrad cirkvám je jednou z podmienok, ktoré si dali komunisti (KSČM) za to, že budú tolerovať menšinovú vládu ANO a ČSSD. Cirkvi by museli po novom zahŕňať štátne náhrady do zdaniteľných príjmov.

    Reštitučný zákon počítal s tým, že cirkvi dostanú do štátu nehnuteľný majetok v hodnote približne 75 miliárd korún (2,91 mld. eur).

    Za nehnuteľnosti, ktoré sa podľa zákona neodovzdávali, majú cirkvi počas 30 rokov získať 59 miliárd korún (2,29 mld. eur) zvyšovaných o infláciu. Náhrady sú vyplácané od roku 2013. Zákon fakticky znamená odluku štátu a cirkví.

    Príspevky štátu na ich činnosť sa do roku 2030 postupne znížia až na nulu, informoval predtým portál Novinky.cz.

    - Reklama -