Švajčiarsko zatiaľ nepodpíše ´koloniálnu zmluvu´ s EÚ

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Rámcovú dohodu, ku ktorej dospeli švajčiarska delegácia a vyjednávači EÚ, Bern vzhľadom na značné výhrady politikov viacerých strán vlani v decembri nepodpísal a namiesto toho nariadil konzultácie so všetkými zainteresovanými. Výsledkom tohto procesu bola požiadavka na spresnenie.

    Európska komisia (EK) uviedla, že príslušné písomné vyjadrenie Švajčiarska skúma a zatiaľ neprijala žiadne rozhodnutie. Podľa nemenovanej hovorkyne, ktorú citovala DPA, však záležitosť môže byť vyriešená “pomerne rýchlo”, pričom ako termín spomenula koniec júla.

    V liste adresovanom predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi sa Bern vyhýba výrazu “dodatočné rokovania”, keďže druhá strana takýto postup už skôr vylúčila. Vysvetľuje však, že v súčasnej podobe dohoda nemôže vo Švajčiarsku získať väčšinovú podporu a v prípade referenda hrozí jej odmietnutie.

    Dohoda medzi Švajčiarskom a EÚ má vytvoriť rámec pre viaceré bilaterálne zmluvy, týkajúce sa napríklad voľného pohybu osôb, leteckej dopravy či obchodovania s poľnohospodárskymi produktmi. Švajčiari však nechcú prijať ústupky spojené s prístupom na jednotný trh EÚ. Pravicovo-populistická Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá má najsilnejšie zastúpenie v parlamente, hovorí v tejto súvislosti dokonca o “koloniálnej zmluve”.

     

    - Reklama -