Polák ide na slobodu: Advokátovi, ktorého obvinili z extrémizmu, súd nezistil dôvody väzby

    0
    František Polák - obhajca niekdajšieho mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka (Autor: Reprofoto (RTVS))

    “NS SR, ako súd sťažnostný, na dnešnom neverejnom zasadnutí napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zrušil, nakoľko u obvineného Františka P. nezistil dôvody väzby podľa paragrafu 71 odseku 1 písmena b a c Trestného poriadku,” konkretizovala hovorkyňa NS SR.

    ŠTS rozhodol 25. mája o vzatí do väzby obvineného Františka Poláka, ktorého polícia obvinila po akcii “Plukovník” a ktorá sa uskutočnila pár dní predtým.

    “Sudca pre prípravné konanie ŠTS pracovisko Banská Bystrica, rozhodol o vzatí do väzby obvineného Františka P. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal proti tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR,” uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

    “Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil muža z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov,” uviedla vtedy polícia.

    Následne predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec v pondelok (3. 6.) pozastavil výkon advokácie Františkovi Polákovi.

    Obvinený bol totiž vzatý do väzby, čo je podľa zákona o advokácii dôvodom pozastavenia advokácie povinne, bez možnosti úvahy.

    František Polák podľa mediálnych informácií v minulosti zastupoval ako obhajca v trestných veciach napríklad na doživotný trest odňatia slobody odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Černáka, či poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka.

    U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Mimo toho sa advokát mal nechať vyfotiť v nacistickej uniforme.

     

    - Reklama -