Kažimír podal prvú správu z pozície guvernéra NBS: Pozitívnu aj menej príjemnú

    0
    Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír počas tlačovej konferencie na tému Strednodobá predikcia P2Q-2019, 11. júna 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    “Slovenská ekonomika bude v tomto aj v budúcom roku rásť o niečo pomalšie, ako sme predpokladali,” povedal nový guvernér NBS Peter Kažimír.

    Za zvýšené rizikí môže brexit

    Okrem spomalenia odhadu rastu v roku 2019 sa podľa guvernéra zníži rast HDP rovnako o 0,2 percentuálneho bodu aj v roku 2020. V rok 2021 predpokladá NBS rast HDP na úrovni 2,8 %, čo je rovnaký údaj ako v ostatnej strednodobej predikcii. 

    Podľa NBS má Slovensko za predchádzajúce obdobie pozitívne tvrdé dáta, riziká, ktoré sú prítomné mimo Slovenska sa však zvýšili.

    “Je to brexit, ktorý sa mal vyriešiť v marci tohto roku, je tu problematika rastúcich animozít svetového obchodu,” spresnil Kažimír.

    Vývoj na trhu práce je fajn, populácia však starne

    Pozitívny je, naopak, doterajší vývoj trhu práce. Zamestnanosť by mala podľa predikcie vzrásť v tomto roku o 1,2 %, v budúcom roku o 0,6 % a na rok 2021 predpokladá NBS ďalší rast zamestnanosti o 0,5 %.

    “Táto dynamika rastu zamestnanosti sa bude spomaľovať z dôvodu nedostatku pracovných síl a pre starnutie populácie,” dodal Kažimír. 

    Mzda aj deficit verejných financií majú stúpnuť

    Nominálna mzda by mala rásť v roku 2019 o 6,7 %, v budúcom roku o 6,1 % a v roku 2021 o 5,5 %. Reálna mzda by potom mala vzrásť v tomto roku o štyri percentá, v nasledujúcich rokoch o 3,5 a 3,2 %.

    Inflácia by sa mala počas nasledujúcich troch rokov pohybovať okolo 2,5 %. 

    Podľa viceguvernéra NBS Ľudovíta Ódora by sa mal deficit verejných financií v roku 2019 dostať na úroveň 0,7 % HDP. Podľa NBS sa deficit v budúcom roku aj v roku 2021 má zvýšiť na 0,8 % HDP. 

     

     

    - Reklama -