Sú celoslovenské merania na školách objektívne? Žarnay o tom pochybuje, predložil návrh zákona

    0
    Poslanec NR SR za stranu OĽaNO Oto Žarnay (Autor: SITA)

    Podľa poslanca by mali externú administráciu vykonávať kvalifikovaní externí pedagógovia. “Pedagóg nebude zamestnancom školy, kde bude administráciu vykonávať, a bude spĺňať kritériá pedagogického zamestnanca.

    Zároveň pedagóg nesmie mať aprobáciu pre predmet, ktorý je obsahom testovania alebo maturitnej skúšky,” tvrdí poslanec.

    Rovnako v jednej škole môže vykonávať externý dozor len raz za päť rokov, aby sa vyhlo akýmkoľvek pochybnostiam o objektivite výkonu externej administrácie.

    Kompetentné na vymenovanie externých administrátorov v stanovenom termíne budú okresné úrady v sídle kraja na návrh riaditeľov škôl, a to nielen pre externú časť maturitných skúšok, ale aj pre všetky externé celoslovenské testovania.

    Najviac problémov sa vyskytuje pri vykonávaní dozoru na externom testovaní. Žarnay tvrdí, že v tomto prípade vykonávajú dozor pedagógovia s rovnakou aprobáciou, ako je obsah samotného testovania.

    Ako doplnil, v rámci internej pozície často pomáhajú rôznym spôsobom žiakom, aby vylepšili skóre svojej škole a aj sebe. 

    “Takýto jav nie je dobrý príklad pre žiakov samotných, no zároveň aj významne skresľuje výsledky testovania a znemožňuje lepšie nastavenie školského kurikula, ako aj obsahu testov pre budúcnosť,” uviedol Žarnay. 

    V súčasnosti vykonáva externý dozor na škole počas externej časti maturitnej skúšky predseda predmetovej maturitnej komisie. Ide o učiteľa z inej školy a na tento výkon je menovaný odborom školstva okresného úradu v sídle kraja.

    Jeho úlohou je dohliadať na to, aby sa v jednotlivých triedach neodpisovalo a aby bolo testovanie regulárne.

    - Reklama -