Transparency International vyzvala Babiša, aby sa jej ospravedlnil

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    “Počas posledného roka ste opakovane a často označili môjho klienta za skorumpovaného, a to rôznymi spôsobmi,” povedal na margo premiéra Babiša advokát TI Pavel Uhl. “Môj klient je právnická osoba, ktorá je súčasťou medzinárodnej siete podobných neziskových organizácií, ktoré bojujú za transparentnosť a s korupciou,” dodal.

    Organizácia v predžalobnej výzve dodáva, že Babišove slová znamenajú závažný zásah do jej povesti. “Pretože ich činíte opakovane a spôsobom, ktorý s týmto vaším postojom zoznamuje značnú časť verejnosti,” píše sa vo výzve.

    Babiš by tak mal do siedmich dní zaslať TI list, v ktorom sa ospravedlní za “nepravdivé osočenie”. Podobný list adresuje aj úradu vlády, ktorý by sa mal podľa predstáv TI ospravedlniť za Babiša v mene republiky. Babiš by sa mal navyše ďalších urážok zdržať.

    Novinky.cz uviedli, že český premiér Babiš v súvislosti s TI používa najčastejšie termín “skorumpovaná neziskovka”. Toto slovné spojenie opakuje aj v Snemovni a počas rozhovorov s novinármi.

    Transparency International dlhodobo upozorňuje napríklad na Babišov konflikt záujmov, ktorým sa zaoberá aj Európska komisia.

     

    - Reklama -