Pellegrini: Vyrovnaný rozpočet? Bude to zložitejšie, ako som si myslel

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Predseda vlády skonštatoval, že ambícia pripraviť na rok 2020 vyrovnané hospodárenie tu musí byť naďalej, pretože to hovorí aj zákon o rozpočtovej zodpovednosti a tiež programové vyhlásenie vlády.

    “Vzhľadom ale na vývoj ekonomickej situácie to určite bude zložitejšie, ako sme si mysleli pred polrokom alebo pred rokom,” podotkol s tým, že s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) pravidelne analyzujú aktuálny vývoj príjmov, prognózu rastu, respektíve jeho spomalenia, a tiež ako sa čerpajú jednotlivé položky.

    Riziká nevyrovnaného rozpočtu tu podľa neho sú, dôležité však bude to, ako sa bude vyvíjať polrok a ako sa bude vyvíjať nasledujúca prognóza daňových a odvodových príjmov. Na základe ďalšej oficiálnej prognózy daňových príjmov bude podľa premiéra možné povedať, či bude snaha o vyrovnaný rozpočet ťažšia, alebo ľahšia.

    “Nie všetky položky na výdavkovej strane rozpočtu sa darí čerpať rezortom v takej výške, ako si plánovali, čiže aj na výdavkovej strane počítame s nejakými úsporami,” zdôraznil Pellegrini.

    V súvislosti s plánovanými sociálnymi opatreniami poznamenal, že stále verí v dobrú zamestnanosť aj v stále väčší rast, ako je priemer eurozóny alebo celej Európskej únie. To by mohlo dať dobrý základ aj na to, aby sa vykryli nároky na tieto opatrenia.

    “Ja som presvedčený, že tie opatrenia sú dobré, na druhej strane, samozrejme, tie výdavky podporia možno zase domácu spotrebu, čo sa nám ako štátu môže vrátiť vo zvýšených tržbách z DPH a tak ďalej,” skonštatoval premiér. 

     

    - Reklama -