Podnikatelia nebudú pokutovaní za nezavedenie eKasy do konca roka 2019

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Národná rada SR rokovala o tomto návrhu zákona v skrátenom režime. Neuloženie pokuty navrhovalo Ministerstvo financií (MF) SR uplatniť, ak podnikateľ preukáže písomným potvrdením alebo emailom, že si do dňa účinnosti zákona záväzne objednal on-line registračnú pokladnicu u výrobcu, dovozcu alebo distribútora, ktorému bolo vydané rozhodnutie o certifikácii, a zároveň, že požiadal o pridelenie kódu on-line registračnej pokladnice.

    Po schválení Balážovho návrhu sa termín odkladu pokút posunul z 30. septembra tohto roka do konca tohto kalendárneho roka. Zároveň sa vypustí podmienka objednania pokladnice na neuloženie sankcie

    Ministerstvo financií predložilo návrh zákona do parlamentu, aby ochránilo podnikateľov pred sankciami z dôvodov, ktoré neboli spôsobené ich pričinením. Ministerstvo uviedlo, že aj napriek maximálnym snahám zainteresovaných strán sa nepodarilo dosiahnuť, aby bol trh dostatočne zásobený potrebnými softvérovými a hardvérovými riešeniami.

    Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) upozornil na to, že keď sa subjekt registruje a objedná si eKasu u certifikovaného subjektu, môže sa dostať do situácie, že dodávateľ nemá dostatočnú kapacitu, aby dokázal požiadavky pokryť. Rezort preto navrhol odklad pokút.

    Systém eKasa bol pre nových podnikateľov povinný od začiatku apríla, firmy, ktoré tržby evidovali pred týmto termínom, sa musia novej legislatíve prispôsobiť do konca júna. Cieľom je zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou, ako aj zefektívniť boj proti daňovým únikom.

     

    - Reklama -