Macron plní sľub: Odštartoval pilotný projekt brannej prípravy pre násťročných

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Ako informoval spravodajský portál France Info, tento projekt je prvou konkretizáciou predvolebného sľubu prezidenta Emmanuela Macrona zaviesť v krajine “univerzálnu národnú službu” (SNU), aby “dievčatá a chlapci mali bezprostrednú skúsenosť s vojenským životom”.

    Prvú skupinu – 2000 mladých ľudí – vybrali spomedzi 4000 záujemcov, medzi ktorými bolo aj 50 zdravotne znevýhodnených osôb. Počas kurzu brannej prípravy boli rozmiestnení v 13 departementoch vrátane metropolitnej oblasti a Guyany, kde sú ubytovaní v “centrách SNU”.

    Pre tieto účely slúžia ubytovne, rekreačné strediská a univerzitné internáty. Výcvik, kurzy a dohľad zabezpečuje 450 dospelých.

    Pilotný projekt sa začal v nedeľu 16. júna, pričom v programe sú športová príprava, základy záchranárskej činnosti a kurz sebaobrany, ale aj projekty humanitného charakteru vrátane vzdelávania zameraného na rozpoznávanie falošných správ.  

    Účastníci programu nesmú mať pri sebe mobilné telefóny. Budíček je vždy o 06.30 h SELČ a program sa začína vztyčovaním vlajky a hymnou.   

    SNU by mala byť vo Francúzsku povinná od roku 2026, pričom sa bude týkať dievčat aj chlapcov. Povinné bude absolvovať dva týždne civilnej či vojenskej služby s možnosťou predĺženia o niekoľko mesiacov v prípade záujmu jednotlivca.

    Celý projekt, počas ktorého si adepti vyskúšajú charitatívnu prácu a hasičskú, policajnú či vojenskú službu, má stáť 1,5 miliardy eur.  

    Povinnú vojenskú službu majú stále škandinávske krajiny, ako aj Švajčiarsko, Rakúsko a Grécko.

    Z mimoeurópskych krajín je to napríklad Izrael, ktorý má trojročnú brannú povinnosť pre mužov a dvojročnú pre ženy, alebo Kórejská ľudovodemokratická republika s 11 rokmi pre mužov a siedmimi pre ženy.

    - Reklama -