Pre maďarského extrémistu chce prokurátor doživotie

    0
    Policajti zasahujú v severomaďarskej obci Böny po prestrelke, ku ktorej došlo počas domovej prehliadky 26. októbra 2016. (Autor: TASR)

    Prokurátor pre zakladateľa radikálnej pravicovej organizácie Maďarský národný front, ktorý čelí obvineniu zo zastrelenia policajta z 26. októbra 2016, žiadal súd, aby ho uznal vinným z trestného činu vraždy ohrozujúcej životy viacerých ľudí, ako aj zo zneužitia strelnej zbrane.

    Sedemdesiatdeväťročný obvinený podľa obžaloby zastrelil v obci Bőny jedného policajta a druhého zranil. Páchateľ pri následnom zásahu policajného komanda utrpel poranenie brucha.

    Obeťou prestrelky sa stal 46-ročný major, ktorého posmrtne povýšili do hodnosti podplukovníka. Obvinený namietal, že žiadny znalecký posudok nepotvrdzuje, že projektil, ktorý zasiahol policajta, pochádzal z jeho zbrane.

    Obhajca v záverečnej reči okrem iného povedal, že nesedí počet výstrelov, ktoré sú uvedené v spise obžaloby. Požiadal súd, aby obvineného uznali za vinného iba zo zneužitia zbrane, pretože István Gy. vystrelil iba náhodou.

    Obvinený v záverečnej reči okrem iného povedal, že mal pocit, že od prvej minúty s ním zaobchádzali ako s páchateľom.

    Súd vlani v apríli vypočul príslušníkov jednotky Centra boja proti terorizmu (TEK), ktorá prišla na miesto činu po prestrelke, a ktorá ťažko zraneného obvineného zadržala.

    Členovia komanda uviedli, že najskôr z domu dostali už mŕtve telo policajta, ktorého sa ešte záchranári pokúšali oživiť, potom po dvoch hodinách odzbrojili a zadržali muža, ktorý sa aj napriek ťažkému poraneniu nevzdal. Prvostupňový súd vynesie rozsudok v piatok popoludní.

    - Reklama -