Slovensko by malo prispieť k vytvoreniu ciest pre migrujúcich, vyzvala Lajčáka najväčšia mimovládka. Čo na to minister?

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    AI poukazuje na to, že členské štáty EÚ ani v minulom roku nedokázali zreformovať pravidlá pre udeľovanie azylu alebo dohodnúť sa na spoločnom systéme zdieľanej zodpovednosti.

    “To spôsobuje, že štáty v prvej línii migrácie stále znášajú neúmernú záťaž pri spracovávaní žiadostí o azyl a ľudia dlhodobo trpia v táboroch s nedostatočnou kapacitou a často v hrozných podmienkach,” opisuje.

    Výsledkom sú podľa organizácie tisícky ľudí, ktorí na ceste zomreli alebo sa museli vrátiť do krajín, kde im hrozí svojvoľné zadržanie, násilie a zneužívanie.

    “Prijatím podielu zodpovednosti pri ochrane ľudí na úteku môžu vlády predstavovať skutočný príklad pre občanov a občianky a investovať tak do budúcnosti a životov ľudí,” myslí si AI.

    “Pán minister po doručení listu odosielateľovi odpovie a v rámci slušnosti mu túto odpoveď dá na vedomie skôr, ako by sme jej obsah komentovali verejne,” uviedol pre TASR šéf tlačového oddelenia rezortu Juraj Tomaga s tým, že slovenský postoj a aktivity v kontexte problematiky utečencov a migrácie rezort komunikuje priebežne.

    - Reklama -