Dodávky ropy na Slovensko nie sú kontaminované, tvrdí spoločnosť Transpetrol

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Dodávky sú u nás bez problémov, nezaznamenali sme žiadnu kvalitatívnu či kvantitatívnu zmenu. Krátkodobú kontamináciu zaregistrovali v severnej vetve ropovodu, južná, ktorou sa dostáva ropa na Slovensko, je v súčasnosti v poriadku,” spresnila spoločnosť.

    Agentúra Reuters vo štvrtok (20. 6.) informovala o tom, že ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť uviedol, že v sekcii ropovodu Družba vedúcej z Bieloruska do Poľska bola opätovne zaznamenaná kontaminácia ropy. Podľa Transnefti sa dodávky suroviny v stredu (19. 6.) vo večerných hodinách prerušili, vo štvrtok však už boli opätovne obnovené.

    Problém so znečistenou ropou vypukol koncom apríla, keď sa zistilo, že ropa prepravovaná ropovodom Družba je kontaminovaná organickými chloridmi. Tie sa používajú na zvýšenie produkcie suroviny, pred dodávkou ropovodom sa však musia odstrániť, pretože by mohli poškodiť rafinérske zariadenia. Po zistení kontaminácie štáty, ktoré ropu cez Družbu dovážajú, import na určité obdobie pozastavili, asi po mesiaci sa však dodávky opätovne obnovili.

     

    - Reklama -