Trump: Operácia na hromadný odsun ilegálnych prisťahovalcov z USA sa odkladá

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Šéf Bieleho domu vo svojom tvíte zdôvodnil odklad snahou poskytnúť americkým zákonodarcom čas na prerokovanie súvisiacich opatrení, ktoré majú vyriešiť problémy na hranici Spojených štátov s Mexikom.

    Uviedol, že rozhodnutie prijal na žiadosť opozičnej Demokratickej strany. Nemenovaní predstavitelia Trumpovej vlády predtým uviedli pre AP, že spomínaná operácia bola zrušená vzhľadom na únik podrobností do médií a možné ohrozenie bezpečnosti.

    Podľa zdrojov AP sa očakávalo, že táto operácia sa začne už v nedeľu a bude sa týkať osôb, u ktorých bolo vydané konečné rozhodnutie o deportácii.

    Samotný Trump začiatkom týždňa napísal na Twitteri, že prisťahovalecká a colná polícia začne čoskoro s procesom vysťahovania “miliónov ilegálnych votrelcov”. Tí majú byť vysťahovaní “tak rýchlo, ako prišli”.

    Podľa odhadu AFP môže ísť o 2000 rodín, ktorým doručili príkaz na deportáciu alebo neuposlúchli predvolanie na súd. Očakávalo sa, že operácia bude prebiehať od nedele v približne desiatich veľkých amerických mestách.

    Podobné plány prisťahovaleckej a colnej polície sa vždy utajujú, aby sa informácie o cieľoch zatýkania nedozvedeli nepovolaní.

    - Reklama -