Nemecko: V pôsobisku zavraždeného politika demonštrovali proti pravicovému teroru

    0
    Na snímke policajná páska pred domom komunálneho politika Waltera Lübckeho z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v nemeckom Wolfhagene. (Autor: TASR)

    Protest v Kasseli sa uskutočnil po výzve združenie viac ako 60 miestnych organizácií vrátane pobočiek viacerých parlamentných strán či odborov.

    Použité heslo “Už zase je to Kassel” bolo narážkou na vraždu, ktorá sa v tomto meste odohrala v roku 2006 a stála za ňou pravicovo-extrémistická skupina Národnosocialistické podzemie (NSU).

    Združenie požaduje rozpustenie neonacistickej skupiny Combat 18, ktorú médiá spájajú so zadržaným Stefanom E., podozrivým z toho, že Lübckeho zavraždil z extrémistických pohnútok. Okrem Kasselu a Wolfhagenu sa konali menšie demonštrácie aj Mníchove a Hamburgu.

    Lübckeho z vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) našli 2. júna zastreleného na terase svojho domu v spolkovej krajine Hesensko, pričom vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom.

    Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo si vyslúžil vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.

    Nemecký minister vnútra Horst Seehofer oznámil v sobotňajšom vyjadrení pre médiá skupiny Funke, že vražda politika ho motivuje k využitiu všetkých možností na zvýšenie bezpečnosti a posilnenie právneho štátu.

    Zároveň chce preskúmať nedávny návrh z radov CDU, aby sa využíval článok ústavy umožňujúci odoberanie základných práv tzv. nepriateľom demokracie.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyhlásila, že predpokladaný vrah Lübckeho musí byť stíhaný v plnom rozsahu umožnenom zákonmi.

    - Reklama -