Rúhání očakáva, že USA budú čeliť dôsledkom narušenia vzdušného priestoru

    0
    Na snímke uprostred iránsky prezident Hasan Rúhání, vľavo iránsky viceprezident Ešagh Džahangírí a vpravo iránsky minister obrany Amir Hatamí (Autor: TASR)

    “Tento najnovší incident bolo opätovným porušením medzinárodných noriem,” vyhlásil prezident v nedeľu, keď sa v Teheráne stretol s predsedníčkou Medziparlamentnej únie Gabrielou Cuevasovou-Barronovou. “Keďže ignorovali naše varovania, museli sme ten dron zostreliť,” vysvetlil Rúhání a pripomenul, že štvrtková udalosť vyvolala ďalšie napätie v regióne Perzského zálivu.

    “Z tohto dôvodu očakávame primeranú odozvu zo strany medzinárodného spoločenstva a jasné kroky proti tomuto druhu priestupkov,” vyjadril sa iránsky prezident.

    Iránske sily zostrelili americký prieskumný dron po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom a sérii útokov na ropné tankery v Perzskom zálive. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

    Americký osobitný splnomocnenec pre Irán v nedeľu vyzval “všetky národy, aby využili diplomatické úsilie a naliehali na Irán, aby deeskaloval situáciu a odpovedal na diplomaciu diplomaciou”. “Nemáme záujem o… vojenský konflikt s Iránom. Postavenie našich síl v danom regióne sme vylepšili pre čisto obranné účely,” citovala agentúra AFP vyjadrenie Briana Hooka pred novinármi v Kuvajte.

     

    - Reklama -