Parlamentné zhromaždenie Rady Európy obnovilo Rusku hlasovacie právo

    0
    Europarlament - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Zhromaždenie odobrilo predmetný návrh v noci na utorok pomerom hlasov 118:62 a pri desiatich zdržaniach, informovala tlačová agentúra DPA. Napriek silným námietkam Ukrajiny bude môcť Rusko opäť disponovať delegáciou a zúčastniť sa na voľbe nového generálneho tajomníka tohto paneurópskeho telesa.

    Zástupcovia Moskvy boli zbavení hlasovacieho práva po anexii ukrajinského Krymu ruskými silami v roku 2014. Rusko odpovedalo bojkotom tohto zhromaždenia a od roku 2017 odmietalo vyplácať svoj podiel v každoročnom rozpočte tejto ľudskoprávnej organizácie vo výške 33 miliónov eur.

    Rusko pohrozilo celkovým odchodom z Rady Európy, ak by mu bolo odopreté právo hlasovať v stredajšej voľbe nového generálneho tajomníka.

    Ruskí poslanci a senátori boli v rokoch 2014-15 v dôsledku “znovupripojenia Krymu k Rusku” zbavení práva voliť, zúčastňovať sa na pozorovateľských misiách Rady Európy a byť súčasťou riadiacich orgánov PZ RE. Ruská delegácia trvala na zrušení týchto nariadení ako na podmienke svojho návratu do PZ RE.

     

    - Reklama -