USA chcú obnovenie rokovaní o obchode, odmietajú však podmienky Číny

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    Trump pohrozil, že ak schôdzka so Si Ťin-pchingom nevyrieši sťažnosti USA súvisiace s čínskou obchodnou politikou, stanoví nové clá na ďalší čínsky tovar v hodnote zhruba 325 miliárd USD (285,39 miliardy eur). To je takmer všetok zvyšný ročný dovoz z Číny. Clá by sa dotkli aj bežného spotrebného tovaru, ako sú mobilné telefóny, počítače či oblečenie.

    Čína v pondelok uviedla, že obe strany by mali v rámci obchodných rokovaní pristúpiť ku kompromisu a dohoda by mala byť výhodná pre obe strany. Peking požaduje najmä zrušenie ciel.

    USA však nie sú ochotné ponúknuť na stretnutí so Si Ťin-pchingom akékoľvek ústupky, povedal zdroj. Naopak, Washington od Pekingu očakáva, že Čína sa k rokovaciemu stolu vráti s prísľubom plnenia toho, na čom sa dohodli pred prerušením diskusií, dodal.

    Podľa analytikov sa tak od schôdzky Trumpa a Si Ťin-pchinga veľký posun očakávať nedá. Odhadujú, že v najlepšom prípade prezidenti umožnia obnovenie oficiálnych rokovaní. Tie by mohli aspoň zmierniť obavy finančných trhov, že dlhotrvajúci spor môže trvať donekonečna.

     

    - Reklama -