Čecha Ratha poslal súd na sedem rokov do väzenia. Za korupciu pri verejných zákazkách

    0
    David Rath je u susedov v Česku symbolom korupcie (Autor: Facebook, Český rozhlas - Radiožurnál)

    Manželia Kottovci dostali šesť rokov väzenia a každý z nich peňažný trest 15 miliónov korún (588.000 eur). Hlavná svedkyňa Ivana Salačová dostala trojročnú podmienku a peňažný trest dva milióny korún (78.000 eur).

    Všetci obžalovaní boli odsúdení za korupčné praktiky okolo opravy zámku v Buštěhrade a gymnázia v Hostivici.

    Súd naopak zbavil Ratha a ďalších spoluobžalovaných časti obžaloby, ktorá sa týkala manipulácií s tendrami na vybavenie stredočeských nemocníc. Traja podnikatelia tak odišli zo súdu bez trestu.

    David Rath sa k verdiktu vyjadril na tlačovej konferencii s tým, že trest prijme.

    “Cítim sa nevinný, ale som pripravený sa mu podrobiť. Budem sa brániť právnymi prostriedkami, pokojne aj k štrasburskému súdu. Vrchný súd podľahol tlaku politikov a verejnosti, aby ma potrestal. V rámci zákazky na zámok som nič nezákonného nekonal,” konštatoval bývalý hajtman.

    Súdy vyniesli prvý právoplatný rozsudok po siedmich rokoch a jednom mesiaci odvtedy, ako policajti zatkli Ratha so škatuľou od vína so sedemmiliónovým úplatkom.

    Pražský vrchný súd sa prípadom zaoberal po druhý raz. Prvoinstančný verdikt v roku 2016 zrušil pre použitie odpočúvaní. Najvyšší súd však následne uviedol, že sa dá použiť ako dôkaz.

    V prvej vetve Rathovej korupčnej kauzy figuruje okrem bývalého hajtmana ďalších 10 ľudí.

    Machinácie s tendrami na rekonštrukciu zámku Buštěhrad, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavenia do kladnianskeho domova pre seniorov a stredočeských nemocníc podľa obžaloby organizovali bývalá riaditeľka kladnianskej nemocnice Kateřina Kottová a jej manžel Petr.

    Kottovci podľa spisu brali spolu s Rathom za zaistenie víťazstva v tendroch úplatky, o ktoré sa delili. Prevziať stihli podľa spisu 38 miliónov korún (1,49 mil. eur), potom ich zatkla polícia.

    V prvej časti prípadu ďalej vystupujú vtedajší manažéri stavebných a zdravotníckych firiem, ktoré zákazky získavali. V prípade figuruje taktiež podnikateľka Lucia Novanská, ktorej firma tendre pre kraj organizovala.

    Ako kľúčový dôkaz poslúžila výpoveď podnikateľky Salačovej. Ku korupcii sa priznala a popísala, ako systém ovplyvňovania zákaziek vyzeral.

    Krajský súd v Prahe sa v súčasnosti zaoberá taktiež druhou vetvou prípadu, ktorá sa týka ďalších údajne zmanipulovaných zákaziek.

    V tejto časti čelia obžalobe okrem Ratha a Kottovcov napríklad vysokí manažéri Metrostavu.

    Štátne zastupiteľstvo v rámci druhej vetvy prípadu stíha aj viacero firiem. Hlavné pojednávanie sa začalo v januári a malo by potrvať do konca októbra. Súd doteraz vypočul obžalovaných a prehrával odpočúvania.

    Na výpovede svedkov zatiaľ nedošlo, dodáva server Novinky.cz.

    - Reklama -