Kiska: Toto sa v slušných krajinách nerobí

    0
    Andrej Kiska (Autor: TA3)

    Oznámila to vo štvrtok na tlačovej konferencii. V strane sa chce podľa svojich slov venovať svojim doterajším prioritám – oblasti korupcie a bezpečnosti, ako aj práci polície a prokuratúry.

    Zľava Veronika Remišová a Andrej Kiska počas tlačovej koferencie strany Za ľudí. (zdroj: Ta3)

    Remišová tvrdí, že na dosiahnutie zmeny sú okrem prepracovaného programu a kvalitných ľudí potrební aj lídri, “ktorí sa nebudú vzájomne hašteriť, ale budú spolupracovať, zamerajú sa na seriózny program a diskusiu s budúcimi partnermi”.

    Remišová: Garantujem, že so Smerom do vlády nepôjdeme

    Slovensko tiež podľa nej potrebuje “konštruktívnu a energickú politiku s úctou k pravde, s ľuďmi v regiónoch”. Kiska Remišovú označil za “najsilnejšieho človeka v boji proti korupcii”, ktorý sa pridáva do tímu.

    Remišová odmietla špekulácie, že by Za ľudí chcela vládnuť so Smerom-SD a potenciálnou stranou bývalého ministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera.

    “Viete, že som nešla do politiky, aby som skončila vo vláde so Smerom. To je absolútne neprijateľné. Garantujem, že so Smerom do vlády nepôjdeme,” zdôraznila, pričom na jej rozhodnutie pridať sa ku strane Andreja Kisku už medzičasom komentoval aj líder Smeru Robert Fico. Jeho reakciu nájdete TU.

    Kiska v tejto súvislosti lídrov demokratických strán vyzval, aby uvažovali o spolupráci, komunikovali a nevysielali “jedovaté šípy”, ktorými škodia len sami sebe.

    Zmeny finančných limitov pre strany označil Kiska za výsmech demokracie

    Líder vznikajúcej strany zároveň kritizoval novelu zákona o volebnej kampani, ktorú vo štvrtok schválil parlament a ktorá má zaviesť finančné limity pre strany, či zrušiť tretie strany ako oprávnené subjekty viesť volebnú kampaň.

    “Toto sa v slušných krajinách nerobí,” komentoval aj rýchlosť, akou koalícia schálila zákon o volebnej kampani prijala.

    Označil ju za “hanbu” a “výsmech demokracie”. Je totiž podľa neho pohodlná pre politické strany, ktoré sú roky v parlamente a “zásadne limituje fungovanie a vznik nových politických strán”.

    Kiska: Nízke preferencie?  Uvidíme začiatkom októbra

    K štvrtkovému prieskumu agentúry Focus, ktorá Kiskovej strane namerala 5,2 percenta, bývalý prezident uviedol, že ide o “úžasné číslo”. Pripomenul, že prieskum sa realizoval len pár dní po ohlásení mena strany.

    “To, aké reálne sú naše šance, uvidíme začiatkom októbra,” myslí si.

    Remišová a ďalší štyria poslanci minulý týždeň oznámili, že nebudú v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať za hnutie OĽaNO.

    Remišová sa zároveň vzdala funkcie predsedníčky poslaneckého klubu hnutia.

    Poslanci vo svojom vyhlásení uviedli, že k rozhodnutiu prispelo napríklad to, že poctivá politika sa nedá robiť bez spolurozhodovania ľudí v regiónoch.

    - Reklama -