Putin bez servítky: Tvrdo kritizoval prístup k migrantom aj Merkelovú

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Rozhovor, ktorý Putin poskytol ešte pred odchodom na prebiehajúci summit G20 v Japonsku, zverejnili noviny v piatok, informovala agentúra DPA. 

    Liberalizmus sa podľa Putina už prežil a jeho zástancovia už “jednoducho nemôžu nikomu nič diktovať, ako sa to pokúšali v priebehu posledných desaťročí,” vyhlásil Putin počas interview pre denník Financial Times so sídlom v Londýne. 

    Ideológia liberalizmu je podľa šéfa Kremľa v rozpore s tým, čo si želajú ľudia po celom svete.

    “Liberálna myšlienka zastarala. Dostala sa do sporu so záujmami väčšiny populácie,” citovala Putinove slová agentúra AFP. Rovnako multikulturalizmus sa už podľa neho stal neudržateľným. 

    V tejto súvislosti kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že sa v čase vrcholiacej utečeneckej krízy rozhodla otvoriť hranice pre masový prílev migrantov.

    Podľa Putina išlo o “kardinálnu chybu”, ktorá nebrala do úvahy záujmy domáceho obyvateľstva.

    “Idea liberalizmu predpokladá, že netreba robiť nič. Migranti môžu beztrestne zabíjať, drancovať a znásilňovať, pretože treba chrániť ich práva, ktoré im prináležia ako migrantom,” domnieva sa Putin.  

    Zásadný nesúhlas s vyjadreniami ruského prezidenta na okraji summitu v Osake vyslovil šéf Európskej rady Donald Tusk. 

    “Ktokoľvek tvrdí, že liberálna demokracia zastarala, ten tvrdí, že sa prežili slobody, že sa prežil právny štát a ľudské práva,” zdôraznil Tusk s tým, že ide o “základné a živé hodnoty”, na ktorých stojí EÚ.  

    “Čo považujem za skutočne zastarané je autoritárstvo, kulty osobnosti a vládnutie oligarchov, aj keď sa niekedy môžu zdať efektívne,” povedal šéf Európskej rady. 

    Putin sa počas rozhovoru pozitívne vyjadril aj o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

    Označil ho za “talentovaného” človeka a uviedol, že k Trumpovmu zvoleniu prispelo rozčarovanie mnohých Američanov z globalizácie, a nie nejaké zásahy zo zahraničia. 

    Trumpove snahy o stavbu múra na americko-mexických hraniciach sú podľa neho možno príliš radikálne, ale Trump sa podľa neho aspoň pokúša nájsť riešenie problému nelegálnej migrácie.

    Stúpenci liberalizmu naopak nerobia nič, snažil sa tvrdiť Putin.  

    - Reklama -