SIS: Rusi s diplomatickým krytím sa pokúšali preniknúť do orgánov štátnej správy

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    “Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany,” píše sa v správe.

    O Slovensko prejavovali záujem aj spravodajské služby Číny. “Išlo najmä o získavanie informácií z oblasti informačných a telekomunikačných technológií,” vysvetľuje SIS.

    Slovenskí tajní venovali pozornosť potenciálne rizikovým diplomatickým alebo cudzineckým komunitám, ktoré mohli byť využívané na spravodajské aktivity.

    SIS preventívne spolupracovala v roku 2018 s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Správa sa venuje aj migrácii či organizovanému zločinu.

    “Medzi hlavné zdroje príjmov organizovaného zločinu na Slovensku patrí ekonomická kriminalita často spojená s korupciou – podvody s dotáciami, colné a daňové podvody, pašovanie a zmanipulované verejné obstarávania,” uvádza sa v správe, v ktorej SIS spomína aj drogovú kriminalitu.

    Tajná služba mala vlani informácie o podozreniach týkajúcich sa korupcie štátnych zamestnancov, zástupcov miestnej samosprávy a manažérov spoločností s majetkovou účasťou štátu.

    “Išlo najmä o podozrenia z netransparentného prideľovania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ, alebo z manipulovania verejných obstarávaní v prospech preferovaných uchádzačov o zákazky financované z verejných zdrojov,” dodáva SIS a poukazuje aj na možnú korupciu v rámci pôsobenia finančnej správy, polície a súdov.

    - Reklama -