V Rusku nie je jednota v názore na termín vyrovnania dlhu voči Rade Európy

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Spresnil, že hovoriť o tom bude možné až po tom, ako sa potvrdia práva ruskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení (PZ) RE, a to “v plnom rozsahu”.  

    “Najprv treba podpísať dokument – môže to byť protokol alebo memorandum o vzájomnom porozumení,” uviedol Storčak a dodal, že “až potom vzniknú povinnosti” pre Rusko.

    Podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že obnovenie práv ruskej delegácie v PZ RE vytvára podmienky pre riešenie otázky o zadlženosti voči RE.

    Prijatie rezolúcie PZ RE označil ruský rezort za “dôležitý krok na ceste k urovnaniu krízy vo vzájomných vzťahoch”. 

    Podpredseda ruskej delegácie v PZ RE Leonid Sluckij medzitým pripustil, že Rusko by mohlo svoj príspevok do rozpočtu RE poukázať do novembra tohto roku.

    Poslanci PZ RE tento týždeň na svojom rokovaní v Štrasburgu schválili rezolúciu, ktorá ruskej delegácii umožnila zúčastniť sa na júnovej schôdzi, hlasovať na nej a zapájať sa do rozpráv a diskusií. 

    Hlasovacie práva v tomto orgáne boli Moskve odňaté pred piatimi rokmi po anektovaní Krymského polostrova Ruskom a v dôsledku zasahovania do vývoja na východe Ukrajiny. 

    Schválenie tejto rezolúcie vyvolalo nesúhlas ukrajinskej delegácie, ktorá na protest opustila rokovaciu sálu. 

    Jej vedúci Volodymyr Ariev v tejto súvislosti vyhlásil, že o ďalšej účasti krajiny na PZ RE bude rozhodovať nový ukrajinský parlament, ktorý by mal vzísť z júlových parlamentných volieb.

    - Reklama -