Pri útoku Talibanu zahynulo aj osem členov volebnej komisie

    0
    Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu (Autor: SITA)

    Bojovníci Talibanu vyhodili do vzduchu štyri ukradnuté vojenské vozidlá v blízkosti sídla polície v okrese Marúf, kde sa v tom čase nachádzali zamestnanci nezávislej volebnej komisie, ktorí tam registrovali voličov do septembrových prezidentských volieb.

    Po výbuchu prišlo o život osem členov volebnej komisie, uviedol pre DPA hovorca miestnej polície a dodal, že celkový počet obetí nie je známy.

    Hovorca Talibanu Karí Júsuf Ahmadí uviedol, že militanti okrem ôsmich zamestnancov volebnej komisie zabili aj 57 členov afganských národných bezpečnostných síl (ANSF) a zajali 11 ďalších ľudí.

    Podľa afganskej vlády Taliban počet obetí preháňa. To, že afganské sily utrpeli niekoľko strát na životoch, potvrdil aj predstaviteľ polície v Kandaháre; neposkytol však ďalšie podrobnosti.

    Boje medzi Talibanom a afganskými vládnymi silami sa zintenzívnili i napriek prebiehajúcim mierovým rokovaniam so Spojenými štátmi v katarskej Dauhe, ktoré sa začali v sobotu a majú sa skončiť v priebehu nasledujúceho týždňa.

    Podľa viacerých expertov sa militanti domnievajú, že ich víťazstvá v bojoch by mohli posilniť ich pozície v politických rozhovoroch, píše DPA.

    Príslušníci Talibanu podľa informácií miestneho predstaviteľa v sobotu na vojenskom kontrolnom stanovišti v okrese Balábulúk v západnej provincii Faráh zabili osem afganských vojakov a ďalších ôsmich zranili. 

    Pozemné boje sa skončili po tom, ako afganské sily začali vzdušné nálety, pri ktorých podľa slov miestneho predstaviteľa prišlo o život niekoľko členov Talibanu.

    - Reklama -