Britský súkromný sektor má za sebou najhoršie tri mesiace za takmer 7 rokov

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Po prudkom náraste na začiatku tohto roka, ktorý bol spôsobený budovaním skladových zásob pred pôvodným termínom odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) 29. marca, sa aktivita súkromného sektora za tri mesiace do konca júna znížila a najstrmšie od septembra 2012.

    Bilancia firiem, ktoré zaznamenali rast, sa podľa mesačného indikátora rastu CBI prepadla na -13 %.

    Rain Newton-Smith, hlavný ekonóm CBI, pripísal toto oslabenie vplyvu ukončenia budovania zásob, odstávkam v britskom automobilovom priemysle (naplánovaným na obdobie po pôvodnom termíne brexitu) a zlému počasiu.

    Pripomenul však, že tzv. základná aktivita a dôvera sú naďalej “jasne utlmené“. 

    „Ekonomiku Spojeného kráľovstva dusí neistota v súvislosti so vzťahmi Spojeného kráľovstva s EÚ,” vyhlásil a dodal, že je potrebné, aby nový premiér urýchlene zabezpečil dohodu s Úniou.

    Britská Konzervatívna strana má oznámiť meno svojho nového lídra, ktorý sa stane budúcim premiérom, 23. júla.

    Obaja uchádzači – bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson a súčasný šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt – povedali, že sú pripravení vyviesť Britániu z EÚ v prípade potreby aj bez dohody.

    Centrálna banka (Bank of England, BoE) medzitým oznámila, že v 2. štvrťroku očakáva nulový rast ekonomiky.

    Tento výsledok podľa nej odzrkadľuje ukončenie budovania zásob v prvých troch mesiacoch roka, neistotu okolo brexitu a pomalší globálny rast.

    - Reklama -