V Hongkongu došlo k stretom podporovateľov polície a protivládnych demonštrantov

    0
    Ilustračné foto. Zrážky medzi políciou a demonštrantmi v Honkongu. (Autor: TASR)

    Ako píše AFP, desaťtisíce prívržencov hongkonskej vlády sa zišli v parku neďaleko vládnych budov, mnohí z nich mávali čínskymi vlajkami a kričali “Zradcovia!” či “Ďakujeme”, čím chceli ukázať podporu policajným silám, ktoré 12. júna násilne zakročili voči demonštrantom a použili na nich slzotvorný plyn a gumené projektily.

    Zranenia vtedy utrpeli desiatky ľudí. Po tom, čo sa skončilo zhromaždenie provládnych demonštrantov, sa viaceré skupiny ľudí cestou domov dostali do konfliktu s oponentmi hongkonskej vlády.

    Polícia musela viackrát zasahovať, aby mladým prodemokratickým aktivistom pomohla utiecť po tom, ako ich obkľúčili početnejšie skupiny podporovateľov vlády, zasypali ich nadávkami a strkali do nich.

    Na pondelok je ohlásený už tretí protest za posledné tri týždne. Na tento deň totiž pripadá 22. výročie vrátenia Hongkongu – bývalej britskej kolónie – Číne, ku ktorému došlo 1. júla 1997.

    Aktivisti oznámili, že sa pokúsia narušiť každoročnú slávnostnú ceremóniu vyvesenia vlajky, na ktorej sa zúčastnia aj vysokí predstavitelia Hongkongu a pevninskej Číny.

    Polícia na mieste, kde sa bude ceremónia odohrávať, postavila vysoké zátarasy, aby tak zabránila protestujúcim v noci obsadiť námestie, kde sa podujatie uskutoční.

    Ako pripomína AP, výročie vrátenia Hongkongu Číne vyvoláva protesty každoročne, avšak tento rok sa očakáva, že budú ešte masívnejšie vzhľadom na sporný návrh zákona o extradícii, ktorý by umožnil vydávania osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny.

    Podľa odhadov organizátorov sa na predošlých protestoch v priebehu júna zúčastnilo vyše milión ľudí.

    Hoci hongkonská vláda proces schvaľovania návrhu o extradícii pozastavila na neurčito a šéfka jej administratívy Carrie Lamová sa ospravedlnila za politickú krízu a nepokoje vyvolané návrhom zákona, prodemokratickí aktivisti požadujú jej odstúpenie z funkcie, ako aj definitívne stiahnutie spornej legislatívy.

     

    - Reklama -