Krízový summit o top pozíciách v EÚ pokračuje: Tusk ukončil sériu rokovaní skoro ráno

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a holandský premiér Mark Rutte počas stretnutia v rámci mimoriadneho summitu EÚ v sídle budovy Europa v Bruseli 30. júna 2019. (Autor: TASR)

    Podľa jeho odkazu mali hlavy vlád a štátov členských krajín pokračovať v rokovaniach o top pozíciách po asi štvorhodinovej prestávke na oddych. K tomu došlo krátko po 7.00 h ráno, keď sa lídri stretli na pracovných raňajkách, informoval Tuskov hovorca Preben Aamann na svojom účte na Twitteri.

    Tusk sa v tomto čase pokúšal nájsť riešenie krízy vyvolanej nedeľňajším odmietnutím lídrov z Európskej ľudovej strany (EPP) prijať dohodu o vedúcich pozíciách v EÚ, ktorá predpokladala, že šéfom budúcej Európskej komisie (EK) sa stane Holanďan Frans Timmermans.

    Súčasný prvý podpredseda EK a líder volebnej kandidátky európskych socialistov však nemal ani podporu krajín Vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patrí aj Slovensko so sociálnodemokratickou vládou.

    Pôvodne bola EPP ochotná vzdať sa predsedníctva Európskej komisie a na túto funkciu akceptovať Timmermansa za predpokladu, že európski ľudovci získajú post predsedu Európskeho parlamentu (na prvý dvaapolročný mandát) pre Manfreda Webera, ktorý už vypadol z hry o šéfa eurokomisie a tiež post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

    Liberálom mala pripadnúť funkcia predsedu Európskej rady. Túto dohodu, ktorá sa zrodila počas rozhovorov na summite G20 v Osake, však odmietli liberáli, ktorí sú treťou najdôležitejšou skupinou v europarlamente.

    - Reklama -