Kapitánka lode s migrantmi zostáva v domácom väzení. Súd odročil rozhodovanie o jej vzatí do väzby

    0
    Nemecká mimovládna organizácia Sea-Watch a kapitánka rovnomennej lode Carola Racketeová, zadržaná cez víkend v Taliansku, máva pred policajným autom v sicílskom prístave Porto Empedocle 1. júla 2019. (Autor: TASR)

    Racketeovú zadržali po tom, ako v noci na sobotu priviezla bez povolenia 40 migrantov do prístavu na ostrove Lampedusa.

    Loď Sea-Watch 3, ktorá nedostala povolenie zakotviť v Taliansku, údajne pri vstupe do prístavu na Lampeduse vrazila do policajného člna.

    Na súde sa mala 31-ročná Racketeová zodpovedať z napomáhania ilegálnej imigrácii, kladenia odporu polícii a nerešpektovania blokády talianskych teritoriálnych vôd, ktorú nariadil minister vnútra Matteo Salvini.

    Príslušný zákon nadobudol účinnosť v polovici júna a jeho cieľom je bojovať proti lodiam mimovládnych organizácií, ktoré Salvini obviňuje z toho, že sú pomáhajú prevádzačom. Racketeovej hrozí troj- až desaťročný trest odňatia slobody.

    Loď Sea-Watch 3 vyzdvihla 12. júna celkove 53 migrantov pri pobreží Líbye. Talianske orgány neskôr umožnili vylodenie 13 osobám, zvyšných 40 však odmietali prijať.

    V stredu loď vplávala bez povolenia do talianskych vôd i napriek hrozbe vysokej pokuty. Racketeová povedala, že je pripravená ísť do väzenia za to, že migrantov privezie do bezpečia.

    Prijatie migrantov z lode Sea-Watch 3 ponúkli Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Luxembursko a Portugalsko. Na podporu organizácie Sea-Watch a kapitánky Racketeovej sa medzitým vyzbieralo viac než milión eur.

    Kapitánky sa zastal aj eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger a na jej prepustenie z domáceho väzenia vyzval nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

     

    - Reklama -