Preukážte chladnokrvnosť, nepodliehajte emóciám, odkazuje Rusko Iránu

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    “Vyzývame našich iránskych kolegov, aby preukázali chladnokrvnosť, aby v žiadnom prípade nepodliehali emóciám a dodržiavali kľúčové ustanovenia” medzinárodných jadrových dohovorov, vyhlásil podľa agentúry AFP Lavrov.

    V podobnom duchu sa v utorok vyjadrili aj Čína a Francúzsko.

    Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok potvrdila, že Irán prekročil 300-kilogramový limit zásob nízko obohateného uránu. MAAE “1. júla overila, že celkové iránske zásoby obohateného uránu prekročili 300 kilogramov”, uviedol hovorca tejto agentúry so sídlom vo Viedni po tom, ako Teherán oznámil prekročenie limitu v reakcii na nové americké sankcie.

    Irán už v máji oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami vrátane Číny. Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

    Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Tento rok Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami stupňuje.

     

    - Reklama -